Ministerul rus de externe a sărit ca ars și a acuzat România de promovarea unei politici revizioniste ca urmare a intenției declarate de autoritățile locale din București de a redenumi un parc din sectorul 2, ce poartă numele mareșalului sovietic Fiodor Tolbuhin.

MAE din Rusia s-a pronunțat împotriva redenumirii parcului Tolbuhin din sectorul 2 din București. Este „un exemplu de politică revizionistă” și „un act imoral și reprobabil”, scrie într-o postare pe Twitter făcută la 12.03.2021.

 „Cererea de a redenumi un parc dedicat amintirii mareșalului sovietic Fiodor Tolbuhin în centrul Bucureștiului este un alt exemplu de politică revizionistă. Să îți bați joc de istoria și amintirea adevăraților luptători împotriva nazismului este un act imoral și reprobabil. Aș dori să sperăm că România va da dovadă de bun simț”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt la Ministerului rus de Externe, citat de TASS.

Zaharova a reamintit că aceasta nu este prima încercare de a redenumi parcul și de a elimina numele marșalului sovietic de pe harta Bucureștiului.

„Este clar că vorbim despre un alt exemplu de politică revizionistă, o încercare fără principii a autorilor întreprinderii de a-și spori semnificația în detrimentul unei abordări antirusești, rusofobe, care, din păcate, este populară astăzi în anumite cercuri”, a subliniat Zaharova.

La finalul anului trecut, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat că vrea consultare publică pentru schimbarea numelui parcului Tolbuhin. Edilul a declarat că își dorește recuperarea identității și promovarea unor simboluri istorice valoroase românești.

Refrenul propagandei ruse, în care URSS este prezentată drept eliberatoare României de sub controlul Germaniei naziste, este deja bine-cunoscut, deși, în realitate, situația știm bine că a fost cu totul alta și nu puține sunt exemplele privind atrocitățile execute de soldații trupelor de ocupație ale URSS împotriva populației civile din România.

Cristian Vasile, istoric și cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, explică faptul că „armata sovietică, pe care o reprezintă Tolbuhin, nu s-a limitat la eliberarea României de fascism, de sub influența nazistă, germană, ci s-a transformat în armată de ocupație, înlesnind, dacă nu chiar contribuind decisiv la instaurarea unui regim comunist, totalitar în România”.

Sursă foto: deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.