Compania israeliană NSO Group a încheiat, beneficiind de medierea autorităților din Israel, tranzacții de sute de milioane de dolari cu Bahrain, Oman, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Guvernul israelian a mediat o serie de tranzacții de vânzare a unor programe spyware produse de compania NSO Group Technologies către Emiratele Arabe Unite și alte țări din Golf, acestea urmând a fi utilizate pentru supravegherea disidenților, scrie CyberOps, citând cotidianul Haaretz.

Respectivele contracte au fost semnate de NSO Group Technologies cu Bahrain, Oman, Arabia Saudită, precum și cu emiratele Abu Dhabi și Ras al-Khaimah (Emiratele Arabe Unite). Suma unuia dintre aceste contracte a fost de 250 milioane USD.

„Un produs vândut în Europa pentru 10 milioane de dolari poate fi vândut țărilor din Golf de 10 ori mai scump”, a scris Haaretz.

Potrivit publicației, reprezentanții guvernului israelian au luat parte la o serie de întâlniri între oficiali ai serviciilor de informații arabe și managerii de top ai companiei, unele dintre aceste negocieri desfășurându-se în Israel.

Potrivit ziarului, NSO Group are un departament specializat în vânzarea de programe spyware către țările din Golful Persic. Fiecare țară a primit numele său de cod, de exemplu, Subaru (Arabia Saudită), BMW (Bahrain) sau Jaguar (Iordania). De asemenea, se menționează că autoritățile israeliene au interzis NSO Group să coopereze cu Qatarul, aliat al Iranului.

Conform unor angajați ai companiei, în ciuda declarațiilor managementului potrivit cărora NSO Group ar reglementa cu atenție utilizarea programelor sale, astfel încât acestea să urmărească doar infractorii și suspecții de terorism, realitatea ar fi alta, iar programele sunt folosite pentru urmărirea disidenților.

Software-ul Pegasus, dezvoltat de companie, permite monitorizarea și controlul telefonului prin intermediul aplicației WhatsApp, obținând în secret acces la cameră și microfon de pe un server remote. Cea mai recentă versiune a programului Pegasus 3 permite hackingul telefonului în doar câteva ore, cu condiția ca operatorul programului spyware să afle numărul de telefon al țintei.

Un amănunt inedit este faptul că programul Pegasus se autodistruge dacă dispozitivul pe care este instalat trece peste granița Iranului, Rusiei, Chinei sau Statelor Unite.

Sursă foto: thequint.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.