Primele avioane F-16 din lotul de 32 de bucăți pe care România îl va achiziționa din Norvegia vor ajunge, probabil, în țara noastră în 2023, anunță Aviația Magazin.

Agenția norvegiană pentru echipamente militare (Forsvarsmateriell) a prelungit recent un acord cu cei de la Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) referitor la reparația capitală și pregătirea pentru vânzare a unui lot de avioane F-16.

Contractul acesta are o valoare de aproximativ 21 de milioane de dolari și include reparația capitală a motoarelor.

Forsvarsmateriell a semnat un contract cu Draken International pentru vânzarea a până la 12 avioane F-16 și este în procesul de finalizare a vânzării altor 32 de aparate către România. Depinzând de aprobările autorităților norvegiene și americane, primele avioane ar urma să fie livrate în acest an către Draken și în 2023 României”, se arată în comunicatul de presă.

Norvegia a scos oficial din serviciu avioanele F-16 la finalul anului trecut, aeronavele F-35 preluând integral misiunile de Poliție Aeriană ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene.

În 2022 a fost anunțat acordul cu operatorul privat pentru vânzarea a 12 aparate F-16 stocate de nordici, ulterior venind și anunțul discuțiilor despre România.

Din păcate, acordul dintre România și Norvegia pare ușor întârziat deoarece documentele nu au fost semnate nici până acum. Legea de aprobare a achiziției se află în Parlamentul României de câteva săptămâni bune, iar după ce va fi în sfârșit adoptată procesul de aprobare va continua în Norvegia și în SUA.

Până atunci, cei de la KAMS vor lucra la reparația capitală a avioanelor și la pregătirea lor pentru zbor, în momentul livrării către România ele urmând a fi 100% operaționale.

Avioanele noastre sunt unele dintre cele mai bine întreținute din lume, iar lucrările de mentenanță și upgrade au fost efectuate de către cei de la KAMS. De aceea sunt sigur că avioanele noastre vor zbura în cadrul Draken și al Forțelor Aeriene Române încă mulți ani de acum înainte”, a declarat Magnus Hansvold, directorul Forsvarsmateriell.

Sursă foto: gettyimages.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.