Nu e ca și cum ne confruntăm cu o organizație teroristă. Ne confruntăm cu una dintre cele mai mari armate din lume. E o situație diferită, iar lucrurile ar putea degenera foarte rapid”, a declarat Joe Bien într-un interviu pentru NBC News, potrivit Sky News.

Lucrurile ar putea lua-o razna rapid. Cetățenii americani ar trebui să plece din Ucraina acum”, a subliniat Biden. Liderul de la Casa Albă a precizat, de asemenea, că nu există un scenariu care ar putea determina SUA să trimită trupe militare în Ucraina pentru a-și salva cetățenii care încearcă să părăsească țara: “Aceea ar fi o situație în care americanii și rușii deschid focul unii asupra celorlalți. Ne aflăm într-o lume foarte diferită față de orice moment trăit până acum”.

Declarația președintelui Biden a avut loc după un avertisment consultativ al Departamentului de Stat care transmitea că “SUA nu vor putea evacua cetățenii americani în cazul unei acțiuni militare rusești oriunde pe teritoriul Ucrainei”, iar serviciile consulare obișnuite – care includ și demersurile de ajutor cu privire la evacuarea americanilor – ar fi “grav afectate”.

Joe Biden a mai transmis că dacă Vladimir Putin este “îndeajuns de naiv pentru a trimite trupele pe teritoriul Ucrainei, este în același timp suficient de inteligent pentru a nu aproba niciun demers cu impact negativ asupra cetățenilor americani”.

Președintele Vladimir Putin a negat anterior orice plan de invadare a Ucrainei, dar numărul militarilor de la granița cu țara vecină a crescut în ultimele zile, mai ales odată cu începerea exercițiului militar cu Belarus. Marea Britanie, SUA, Franța și aliații au încercat în repetate rânduri să găsească o cale diplomatică pentru a soluționa criza, dar fără succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.