Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian se numără printre cele nouă persoane care au murit când elicopterul lor s-a prăbușit în zona de graniță de nord-vest a Iranului, în timpul condițiilor de vreme nefavorabilă de pe 19 mai. Conform protocolului, odată cu moartea lui Raisi, vicepreședintele Mohammad Mokhber ar trebui să devină președinte interimar. Vor trebui apoi să fie organizate alegeri noi în termen de 50 de zile.
Raisi și Amirabdollahian se întorceau de la o întâlnire cu președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, când elicopterul lor a dispărut de pe radar în ceața densă din timpul după-amiezii de duminica trecută. Delegația iraniană tocmai participase la inaugurarea unui baraj în Azerbaijan, care fusese construit în comun de ambele părți. Convoiul aerian și-a continuat drumul înapoi spre Iran cu un efectiv total de trei elicoptere, însă în timp ce celelalte două au ajuns în siguranță, cel prezidențial a dispărut pe drum.
S-a speculat dacă prăbușirea a fost cauzată de vremea nefavorabilă, de un defect tehnic la elicopter sau chiar de sabotaj, dar oficialii iranieni încă nu au dat o cauză precisă, invocând necesitatea unei investigațiii amănunțite.
Forțele aeriene ale Iranului sunt considerate drept foarte învechite, iar modernizarea lor avansează anevoios în fața sancțiunilor internaționale dure. Multe dintre aparatele aeriene ale Iranului datează de dinaintea revoluției islamice din 1979, când țara menținea încă relații strânse cu Statele Unite. Sancțiunile înseamnă că nu sunt disponibile piese de schimb noi pentru echipamentele vechi, ceea ce înseamnă că forțele aeriene au trebuit să se bazeze în principal pe canibalizarea propriilor aeronave doar pentru a menține un număr de aparate mai redus în funcțiune.
Datorită lipsei de alternative, căutarea unui succesor pe termen lung pentru Raisi va fi probabil dificilă. În ciuda titlului de președinte, Ebrahim Raisi ocupa doar locul doi în structura de putere a țării, deoarece Ayatollah Ali Khamenei funcționează ca șef de stat și are dreptul autorității finale asupra tuturor deciziilor strategice, fiind și comandantul suprem al forțelor armate ale Iranului. Experții îl vedeau pe Raisi ca un posibil succesor al lui Khamenei, care a împlinit 85 de ani în aprilie.
La nivel intern, Raisi fusese ținut sub presiune în timpul mandatului său, deoarece tinerii iranieni au criticat din ce în ce mai mult organizarea republicii islamice. În timp ce susținătorii guvernului s-au adunat în piețele publice pentru a jeli pierderea demnitarilor, mulți iranieni și-au exprimat bucuria pentru prăbușirea elicopterului pe rețelele de social media. Guvernul lui Raisi a fost nepopular ani de zile din cauza valorilor sale ultraconservatoare și a represiunii drepturilor civile pe care a aplicat-o, cum a fost în timpul protestelor în favoarea lui Mahsa Amini, care au început în 2022.
Khamenei a asigurat cetățenii Iranului la scurt timp după accident că activitățile guvernului nu vor fi afectate în niciun fel de pierderea președintelui.
Sursa foto: Financial Times