România pare decisă să devină prima țară europeană care să cumpere sistemul israelian antirachetă Iron Dome, anunță publicația Haaretz. Conform presei israeliene, ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, a refuzat să prezinte detalii referitoare la acest subiect, dar a recunoscut că România intenționează să achiziționeze sisteme radar și drone din Israel.

Conform MApN, Vasile Dîncu, a vizitat, în perioada 14 – 15 septembrie, sediile unor companii din industria de apărare israeliană, inclusiv cele implicate în dezvoltarea Iron Dome.

Miercuri, 14 septembrie, ministrul Dîncu a vizitat facilitățile companiei Israel Aerospace Industries din Tel Aviv, unde s-a întâlnit cu specialiștii români care lucrează în cadrul companiei. Joi, 15 septembrie, demnitarul român a vizitat companiile Rafael Advanced Defense Systems ce activează în domeniul aerospațial și de apărare și Elbit Systems, o companie din industria de apărare cu investiții importante în România”, se arată într-un comunicat MApN.

Cât costă sistemul Iron Dome

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome – Cupola de Fier – s-a dovedit extrem de eficient în timpul atacurilor din Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă de interceptare 50.000 de dolari.

Dar Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două unități armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Potrivit Haaretz, și Azerbaidjan a cumpărat sistemul antirachetă, iar mai multe state – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și republica Cehă – au achiziționat componenta radar a sistemului Iron Dome.

Sistemul Iron Dome a fost dezvoltat de Israel împreună cu SUA, israelienii investit aproximativ 232 de milioane de dolari, în timp ce americanii au pus o sumă de patru ori mai mare. Prin urmare, vânzarea sistemului poate fi făcută doar cu aprobare de la Washington D.C. , potrivit Haaretz.

Cum funcționează sistemul Iron Dome

Bateriile sistemului Iron Dome sunt formate dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete, potrivit unav.edu.

Sistemul interceptează cea mai mare parte a rachetelor inamice, lansate de la o distanță de 4 până la 70 de km distanță și îndreptate spre zonele populate. Iron Dome conceput pentru a intercepta rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.