Șeful statului major general polonez, generalul Raymond Andrejcak, a declarat pentru publicația locală „Rzeczpospolita” că la exercițiile militare din 2020 vor fi chemați 50.000 de rezerviști. Potrivit generalului, una dintre prioritățile armatei poloneze este de a pregăti și instrui rezerviștii.

Anterior acestei declarații, ziarul armatei „Polska Zbrojna” a precizat că numărul rezerviștilor chemați la exerciții este de aproape 80.000.

Rezerviștii vor face parte, în mare majoritate, din structurile de logistică, cu posibilitatea de a trece apoi pe diverse specializări. Statul major intenționează să cheme rezerviștii inițial pentru exerciții desfășurate la nivel național, după care să îi trimită să participe la exerciții militare de mare amploare în plan regional și internațional, de exemplu la cele organizate în cadrul NATO, „Defender of Europe 2020” și „Anaconda-20”.

Această politică a armatei poloneze în care se pune accent pe rolul rezerviștilor este una relativ nouă, până în 2012 aceștia nefiind implicați în acest gen de activități.

Printre obiectivele importante ale partidului de extremă dreapta Lege și Justiție, după venirea la putere în 2015, s-a numărat și construirea unei armate moderne și puternice, având ca scop consolidarea statutului Poloniei de lider regional în zona estică a continentului.

În perioada post-socialistă, elita politică poloneză a decis că țara are nevoie de aproximativ 100.000 de militari pentru a-și îndeplini sarcinile, moment la care personalul militar al armatei se afla la cifra de 450.000. Dar venirea la putere a conservatorilor, când mai erau numai 95.000 de militari, a determinat setarea unui nou obiectiv de a dubla armata.

Rezultatele au început să se vadă în timp, încet, dar sigur. Bugetul a crescut de la aproximativ 37 de miliarde de zloti, la circa 50 de miliarde în decurs de 5 ani. Resursa umană a fost redimensionată de la 95.000 la 128.000, iar numărul rezerviștilor voluntari pretabili a fi implicați în diverse activități a ajuns la 20.000.

În dotarea armatei există 900 de tancuri – a patra flotă de tancuri ca dimensiune din NATO, după SUA, Turcia și Grecia, 90 de elicoptere de luptă și aproape 80 de avioane, cele mai multe model F-16 de la americani.

Armata poloneze se reinventează. Varșovia a semnat un acord cu Washington, în valoare de 6,5 miliarde de dolari, cu privire la achiziția de 32 de avioane de luptă F-35.

Ministrul apărării polonez, Mariusz Blashak, a atras atenția asupra faptului că până în 2030 bugetul pentru apărare va trebui să ajungă la o cifră de 117 miliarde de zloți (echivalentul a 32 de miliarde de dolari), iar până în 2024 trupele naționale trebuie să ajungă la un număr de 200.000 de militari activi și 53.000 de rezerviști voluntari.

Sursă articol: weaponews.com

Sursă foto: dvidshub.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.