25 de legionari de origine ucraineană au dezertat în ultima săptămână, jumătate dintre ei pentru a lupta împotriva rușilor, estimează comandantul Legiunii, citat de France 24.

Marți, la Paris, 14 legionari de origine ucraineană fuseseră arestați într-un autocar care pleca spre Polonia.

O ipoteză luată în considerare de autoritățile franceze este că cel puțin o parte dintre ei intenționau să ajungă în Ucraina și să lupte contra armatei ruse. La bordul vehiculului, alți pasageri urmau să se alăture luptelor în Ucraina, au anunțat miercuri surse militare.

Legiunea Străină a permis recent unora dintre membrii săi deplasarea în zonele de graniță cu țările de origine, pentru a-și căuta rudele, în caz de conflicte. Dar legionarii reținuți în cursul nopții nu au urmat protocolul creat pentru aceste situații de Legiunea Străină.

Nouă dintre cei 14 legionari arestați erau în permisie, dar nu avea voie să părăsească teritoriul francez, iar ceilalţi cinci se aflau într-o situaţie de „absenţă nemotivată”, dintre care patru erau deja considerați „dispăruți”, a declarat generalului Alain Lardet, comandantul Legiunii Străine.

Surse militare au mai spus că în bagajele celor 14 legionari arestați nu au fost găsite arme sau echipamente interzise.

Generalul Lardet a mai anunțat însă că 25 de ucraineni au dezertat din Legiune în ultima săptămână, jumătate dintre ei pentru a lupta în Ucraina.

Legiunea a întrerupt legăturile cu ei. Sunt angajați într-o cauză pe care eu nu o judec”, a comentat ofițerul superior.

Legiunea Străină este o unitate de elită a armatei franceze formată din peste 9.000 de bărbați, cărora li se pot alătura recruți cu vârste între 17 și 39 de ani din întreaga lume. După câțiva ani sau în numele „vărsării de sânge” în luptă, legionarul poate deveni francez.

Printre acești militari sunt 710 de origine ucraineană, dintre care 210 au fost deja naturalizați, și 450 de origine rusă, dar nu există „nicio tensiune între comunități”, a insistat generalul Lardet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.