Guvernul rus a trimis o echipă de spioni în Irlanda pentru a monitoriza cablurile de fibră optică subacvatice, care asigură traficul de comunicații între America de Nord și Europa de Vest. Se presupune că spionii au fost trimiși în Irlanda de Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, cunoscută și sub numele de GU (anterior GRU).

Datorită apropierii sale geografice, atât de America de Nord, cât și de regiunea de vest a Europei, Irlanda constituie un hub extrem de important pentru mai mult de 300 de cabluri subacvatice, totalizând peste 800.000 de km, care traversează oceanele planetare și furnizează trafic de internet și telefonie pe cele două continente. Aproape tot traficul de comunicații transcontinental este facilitat prin intermediul acestor cabluri.

Potrivit publicației londoneze „Sunday Times”, serviciile de securitate irlandeze consideră că spionii GU au fost trimiși în Irlanda pentru a identifica posibile vulnerabilități ale cablurilor de fibră optică, în cazul în care Moscova ar decide pe viitor sa saboteze sistemul. Publicația mai precizează că spionii au fost detectați de personalul de securitate irlandez care monitoriza Portul Dublin, principalul port maritim al țării. Incidentul a declanșat o alertă de securitate în structurile guvernamentale de-a lungul coastei iralandeze.

De asemenea, se mai preciează că GU folosește Irlanda ca bază pentru operațiuni în nord-vestul Europei, de unde rușii pot extrage informații cu privire la ținte aflate în Belgia, Marea Britanie, Olanda și Franța.

Sursă articol: intelnews.org

Sursă foto: wikipedia.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.