Facebook spune că a întrerupt o campanie de spionaj cibernetic de lungă durată condusă de serviciul de informații palestinian. Compania a anunțat, pe 21.04.2021, că a reușit să oprească operațiunile efectuate de două grupuri de hackeri palestinieni, inclusiv unul ce are conexiuni cu Serviciul de Securitate Preventivă Palestiniană, a șters conturile și a blocat domeniile conectate la activitățile acestora, informează Israel Defense.

Potrivit comunicatului Facebook, grupul care avea legături cu Serviciul de Securitate Preventivă s-a concentrat în principal pe comunitățile ale Autorității Palestiniene și Siria și, într-o măsură mai mică, pe utilizatorii din Turcia, Irak, Liban și Libia, folosind ingineria socială pentru a-i determina să acceseze linkuri cu ajutorul cărora au fost instalate soluții malware.

Principalele ținte au fost jurnaliștii, oponenții Fatah, activiștii pentru drepturile omului și grupuri militare precum opoziția siriană și armata irakiană. Grupul a creat persoane fictive care se prezintau, de regulă, ca femei tinere și ca susținători ai Hamas, Fatah sau a altor grupuri militare, fiecare profil având o țintă specifică.

Unele dintre profiluri au fost destinate să facă utilizatorii să instaleze vriuși e tip malware, în timp ce alte ținte, aparent, erau destinate construirii unui grup de adepți pentru activitate pe termen lung.

Al doilea grup de hackeri numit „Arid Viper” a vizat oficiali și politicieni palestinieni care sprijină Fatah, precum și studenții și membrii ai forțelor de securitate. Facebook a raportat că Aird Viper a folosit o infrastructură extinsă pentru a efectua atacuri de tip phishing, cu scopul de a exploata certificatele de securitate și de a infecta dispozitivele cu malware. Spre deosebire de celălalt grup, Arid Viper era cunoscut de Facebook, dar potrivit companiei, a existat o schimbare tactică în tehnologia utilizată de grup, în comparație cu încercările de atac anterioare.

„Grupurile din spatele acestor operațiuni sunt adversari persistenți și știm că își vor îmbunătăți tactica ca răspuns la măsura noastră. Cu toate acestea, continuăm să ne îmbunătățim sistemele de detectare și colaborăm cu alte echipe din comunitatea de securitate pentru a face mai dificil pentru acești actori păstrarea anonimatului”, informează Facebook.

Sursă foto: reuters.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.