Cu mai bine de două săptămâni în urmă, în zilele de 4 și 5 septembrie, New Strategy Center a organizat cea de-a patra ediție a conferinței „Black Sea and Balkans Security Forum”, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu USAMV și sprijinul MAE, respectiv MApN.
La conferința dedicată dezbaterii temelor privind securitatea în regiunea Balcanilor și a Mării Negre au participat circa 80 de speakeri din 19 țări, printre care miniștri, generali români și străini, oficiali NATO, analiști militari și economici, specialiști în finanțe, sănătate, dar și din industria de apărare și comunicații.
Nu cred ca mai trebuie să explicăm sintagma „ONG-ul de casă al serviciilor”… e suficient să aruncăm o privire la cine conduce New Strategy Center și care sunt membrii organizației și ar trebui să fie suficient – pe scurt, plin de generali, iar președintele organizației este fostul șef al analizei din SRI.
Ei bine, de fapt, marea conferință New Strategy Center s-a derulat parțial cu ușile închise. Pe lângă faptul că participarea la eveniment a fost condiționată de obținerea unei invitații, anumite paneluri s-au desfășurat fără ca presa să poată avea acces la discuțiile „spumei societății” în materie de securitate și apărare.
Să ne uităm puțin care au fost aceste paneluri semi-secrete și cine au fost speakerii ale căror opinii New Strategy Center a vrut să îi ascundă de ochii lumii. Cele șase paneluri care s-au desfășurat departe de ochii publicului au fost următoarele:
- Space: Cooperation, Rivalry or Confrontation? How Can We Avoid a Star War?
- Emerging Security Challenges for the Eastern Flank of NATO: Predicting the Unpredictable
- Fake News Campaigns and Cyber Space. Misinformation During the Coronavirus Pandemic and the Resilience of the Democratic World
- Hybrid Warfare from the Arctic Region to the Black Sea
- Moscow Does Not Believe in Tears. The battle for Ukraine, Republic of Moldova and Belarus
- Unmanned Vehicles – a Solution for the Black Sea Naval Challenges
Temele abordate sunt de maxim interes pentru că sunt congruente cu aspecte care se regăsesc în cea mai nouă versiune a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. Iar dacă se regăsesc într-un astfel de document programtic înseamnă că au incidență asupra fiecăruia dintre noi și ar trebui să ne preocupe, dacă nu pe fiecare cetățean în parte, măcar pe cei care au un minim interes în această direcție.
Toate cele șase tematici se intersectează sau se suprapun complet cu anumite aspecte expuse în strategie, atât cu privire la evoluțiile în planul securității, cât și la amenințările și riscurile la adresa securității naționale.
Printre prestigioșii participanți la aceste paneluri cu acces restricționat s-au numărat: șeful Statului Major General, general-locotenent Daniel Petrescu, șeful Forțelor Aeriene Române, general-maior Viorel Pană, șeful Forțelor Navale Române, contraamiral Mihai Panait, adjunctul directorului SRI, general de brigadă Cristian Bizadea, plus o sumedenie de oficiali și ofițeri de rang înalt ai țărilor membre NATO.
Spre exemplu, ar fi fost interesant să aflăm ce au avut de spus participanții despre campaniile fake news și dezinformările în timp de pandemie, în condițiile în care Strategia menționează că este necesară „dezvoltarea unor instrumente pentru consolidarea rezilienței societale și a infrastructurilor” printre altele și pentru „îmbunătățirea nivelului de conștientizare cu privire la acțiuni ostile/de influență derulate în spațiul public prin intermediul mass-media clasice sau online sau a think-tank-urilor, dificil de gestionat atunci când apar și factori noi cu impact în plan securitar, precum fake news, a căror sursă de proveniență este adesea greu de identificat și atribuit”.
Bun… teme aparent interesante, cu participanți „unul și unul” care, dacă tot s-au discutat sub umbrela unei conferințe academice, ar fi meritat împărtășite, nu discutate tot între cei care se află la „butoane” și care prin prisma funcțiilor deținute sunt direct implicați în deciziile la nivel înalt în domeniile securității și apărării. Păi în condițiile astea, nu mai bine se întâlneau aceste som(n)ități la o șezătoare și își spuneau ce au pe suflet decât să mai bifeze o conferință fără să împărtășească ceva și cu publicul larg.
Ceea ce vrem se spunem este că ar fi fost o excelentă oportunitate pentru a contribui la dezvoltarea culturii de securitate, mai ales că au fost puse în discuție teme actuale de maxim interes, precum confruntările hibride, fake news, dezinformare, acțiunile Federației Ruse în regiune, securitatea pe flancul estic al NATO și nu numai.
Măcar altădată nu vă mai bateți cu pumnii în piept că derulați campanii de awareness și alte chestiuni pompoase…
Sursă foto: newstrategycenter.ro
[…] mai mult la /geodef.net/ […]