Serviciul de contrainformații irlandez a lansat o investigație asupra unui proiect de extindere al complexului în care se află sediul Ambasadei Federației Ruse la Dublin. Potrivit unor surse citate de ziarul The Times, guvernul irlandez este îngrijorat de faptul că proiectul de extindere face parte dintr-un plan al Moscovei de a-și transforma ambasada din Dublin într-un adevărat centru de spionaj în Europa.

Cele două națiuni nu au avut relații diplomatice până în septembrie 1973, când Republica Irlanda a recunoscut oficial Uniunea Sovietică, iar cele două țări au procedat la înființarea de ambasade. De atunci, Ambasada Rusiei la Dublin se află pe Orwell Road, în suburbia sudică Rathgar. Timp de cel puțin trei decenii, ambasada a fost considerată de serviciile de informații occidentale un centru al operațiunilor ruse de culegere de informații în Europa.

Unii experți susțin că împrejurimile liniștite ale capitalei irlandeze, împreună cu poziția relativ relaxată a structurilor de contraspionaj din Irlanda, au încurajat Moscova să își folosească ambasada din Dublin ca bază de sprijin pentru activități de spionaj în toată Europa de Vest.

Dar guvernul irlandez și-a schimbat poziția în 2018 când, printr-o mișcare surprinzătoare, a introdus o legislație menită să oprească extinderea aprobată anterior a complexului ambasadei ruse. Guvernul s-ar fi temut că planul inițial, care propunea adăugarea a 86.000 de m2 de structuri la cei 21.000 de m2 ai ambasadei, amenință securitatea națională a Irlandei.

Rușii nu au avut de ales decât să respecte restricțiile impuse de guvernul irlandez. Acum, însă, același guvern este îngrijorat de faptul că Moscova a reușit să înființeze un „centru de informații”, în ciuda dimensiunii reduse a extinderii ambasadei (comparativ cu intențiile inițiale de dezvoltare a sediului).

Potrivit The Times, preocupările guvernului irlandez se concentrează asupra unei clădiri din interiorul ambasadei ruse, „al cărei design pare să încorporeze elemente de securitate militară”. O altă problemă se referă la o parcare subterană construită de ruși în partea sudică a complexului ambasadei, care poate găzdui până la 23 de vehicule. Aparent, oficialii irlandezi nu își pot explica de ce rușii s-ar confrunta cu dificultăți și ar fi realizat cheltuieli suplimentare pentru construirea unei parcări subterane, din moment ce par să existe suficiente locuri de parcare la suprafață, în interiorul complexului ambasadei.

The Times mai  notează că noua investigație a complexului ambasadei ruse este condusă de Direcția de Informații Militare și Serviciul Național de Criminalitate și Informații de Securitate, poliția națională și serviciul de securitate al Irlandei. Se așteaptă ca aceste instituții să informeze Comitetul de securitate națională în următoarele săptămâni. Cunoscut și sub denumirea de „subcomitetul F al cabinetului”, Comitetul de securitate națională este cel mai înalt organ executiv de luare a deciziilor din Irlanda, condus de primul ministru.

Sursă foto: thetimes.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.