Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat luni „politica provocatoare” a Greciei în Marea Egee și „jocul periculos” al Atenei, după o desfășurare militară grecească pe două insule din regiune. „Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”, a declarat șeful statului după o reuniune a cabinetului, potrivit Le Figaro.

Ankara a denunțat duminică desfășurarea de vehicule blindate pe insulele Samos – cea mai apropiată de Turcia, la 1,3 km – și Lesbos (la 15 km de coasta turcă). „Este un joc periculos pentru poporul grec, care este folosit ca o marionetă”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, pentru care această „acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, ar trebui să îi îngrijoreze mai mult pe greci decât pe noi”, turcii.

Acești pași greșiți nu fac decât să împingă Grecia înapoi în mocirlă”, a spus el, avertizând că va „folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție” pentru a apăra Turcia. Pentru Recep Tayyip Erdogan, a cărui armată este a doua ca mărime din Alianța Atlantică, „aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să ajungă la nivelul Turciei. Ministerul turc de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul grec la Ankara pentru a denunța „încălcările” statutului insulelor din Marea Egee.

Potrivit agenției oficiale Anadolu, reprezentantul grec „a fost rugat să înceteze încălcările de pe insule și să restabilească statutul lor nemilitar”, a relatat agenția. În același timp, o „notă de protest” a fost transmisă Statelor Unite, în care „Turcia cerea ca statutul insulelor din estul Mării Egee să fie respectat” și cerea Washingtonului „să ia măsuri pentru a preveni utilizarea armelor” în zonă. După o scurtă apropiere în martie, tensiunile dintre cei doi vecini au crescut constant de câteva luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.