Miercuri după-amiază (13.10.2021), în urma confruntărilor produse în nordul Kosovo între etnici sârbi şi serviciile de securitate, au fost rănite zeci de persoane, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Violenţele au avut loc în Kosovska Mitroviţa, în cursul unei operaţiuni a Poliţiei kosovare împotriva unor persoane suspectate de contrabandă. Agenţii de poliţie au fost atacaţi cu arme de foc şi grenade, într-o zonă cu populaţie majoritar de etnie sârbă.

Șeful poliției, Samedin Mehmeti, a declarat că 10 ofițeri au fost răniți în confruntări.

Ministrul de Interne de la Priştina, Xelal Svecla, a afirmat că operaţiunea „nu a vizat o etnie anume”. „Majoritatea persoanelor arestate în operaţiune sunt etnici albanezi, care erau daţi în urmărire”, a declarat ministrul kosovar de Interne.

Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a organizat o reuniune de securitate în orăşelul sârb Raska, situat în apropierea frontierei kosovare. Liderul de la Belgrad le-a oferit asigurări etnicilor sârbi din Kosovo. „În lupta în care trebuie să protejăm vieţile copiilor noştri, nu doar că îi vom proteja, ci şi vom câştiga”, a afirmat Aleksandr Vucici.

De asemenea, premierul Serbiei, Ana Brnabici, a îndemnat Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) să intervină urgent pentru oprirea violenţelor.

Uniunea Europeană a reacţionat imediat şi a cerut oprirea violenţelor. „Sunt inacceptabile acţiunile unilaterale care periclitează stabilitatea”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Premierul kosovar, Albin Kurti, a avertizat că „infracţionalitatea şi grupurile infracţionale nu vor fi tolerate”.

Situaţia este tensionată de câteva săptămâni în Kosovo. În septembrie, etnici sârbi au blocat frontiera dintre Kosovo şi Serbia pentru a protesta faţă de o reglementare a autorităţilor kosovare privind obligativitatea înlocuirii numerelor de înmatriculare auto cu unele temporare la intrarea pe teritoriul kosovar. Preşedintele Aleksandr Vucici avertizase NATO că Serbia va interveni în Kosovo dacă etnicii sârbi mai sunt supuşi presiunilor Administraţiei de la Priştina. Serbia a sporit nivelul alertei militare în septembrie, iar armata sârbă a trimis avioane şi elicoptere militare în apropierea frontierei Kosovo.

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a intensificat patrulele în zonele în care trăiesc etnici sârbi şi la frontiera cu Serbia, în efortul de a reduce tensiunile. Ulterior, Kosovo şi Serbia au anunţat măsuri pentru reducerea tensiunilor.

Sursă foto: Reuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.