Polonia a declarat vineri că un soldat din Belarus a încercat să tragă asupra trupelor de graniţă poloneze şi alţii să dărâme gardul amplasat de-a lungul graniţei, pe fondul creşterii tensiunii legate de valul de migranţi ce încearcă să ajungă pe teritoriul Uniunii Europene din Belarus, relatează Reuters.

Varşovia şi UE acuză Belarus că stimulează migranţii ilegali să intre în Polonia şi în alte state UE prin teritoriul belarus pentru a face presiuni asupra blocului comunitar după sancţiunile pe care le-a impus asupra încălcărilor drepturilor omului de către Minsk. Belarus a respins în mod repetat acuzaţiile.

„Alte provocări la graniţă. Ieri (n.r. joi 04.11.2021), un soldat belarus a încercat să tragă (…) spre soldaţii polonezi”, a scris Ministerul Apărării polonez pe Twitter.

„La 100 metri distanţă, cinci belaruşi înarmaţi au încercat să distrugă gardul (nostru de la graniţă), strigând în acelaşi timp că vor împuşca soldaţi polonezi”, a adăugat ministerul.

Polonia a ridicat un gard de sârmă ghimpată de-a lungul graniţei, unde este în vigoare starea de urgenţă, pentru a nu lăsa să intre migranţii, şi intenţionează să construiască un zid înalt de 5,5 metri de-a lungul unei porţiuni de 180 km a frontierei.

Anton Bîhkovski, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Grăniceri al Statului Belarus, a declarat agenţiei de presă Sputnik Belarus că partea poloneză inventează faptele.

„Partea vecină continuă să escaladeze situaţia în jurul graniţei. Reprezentanţi ai Ministerul Apărării polonez sunt de fapt ei înşişi provocatori”, a declarat el citat de Sputnik

Recent, a vut loc Consiliul Suprem al Uniunii Statale dintre Belarus şi Rusia, în cadrul căruia  Vladimir Putin şi Alexander Lukashenko, au aprobt mai multe documente pentru „implementarea Tratatului Uniunii Statale pentru perioada 2021 – 2023, care prevede 28 de programe de uniune, printre care uniformizarea legislaţiei în anumite domenii, construirea unei pieţe comune pentru energie şi transport spaţial, o politică comună pentru industrie şi agricultură.

Cele două state vor să adopte documente care să ducă la o doctrină militară unică şi politici unice pentru migrare” conform serviciului de presă al Kremlinului.

De asemenea, NATO a luat act de escaladarea situaţiei de la graniţa Poloniei cu Belarusul: „Suntem îngrijoraţi de escaladarea situaţiei de la graniţa Poloniei cu Belarusul. Cerem Belarusului să respecte legile internaţionale”, se arată într-un comunicat al Alianței.

Sursă foto: Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.