Turcia și Arabia Saudită conitnuă luptă pentru influență și putere strategică în Orientul Mijlociu, prin încercarea de a deteriora imaginea, reputația și interesele adversarului, inclusiv prin măsuri de interzicere a trusturilor media din statul advers.

Cea mai recentă acțiune a fost pusă în practică de autoritățile saudite, care au blocat accesul la site-urile agenției de știri de stat turce Anadolu, precum și la canalul arab al trustului media TRT, informează Anadolu.

Regatul saudit nu a făcut niciun anunț oficial cu privire la această decizie, care ar putea fi urmată și de alte state din Golf. Blocarea organizațiilor media a venit imediat după o campanie în social media a Arabiei Saudite prin care a solicitat interzicerea platformelor de știri turce.

În raportul său de marți (14.04.2020), TRT l-a acuzat pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman că ar fi responsabil pentru interzicerea trusturilor media turce, dar și rețelele de știri arabe pentru susținerea demersurilor saudite. „Sub administrarea prințului moștenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită a luat o poziție din ce în ce mai antagonică față de Turcia. Eforturile lor sunt consolidate de rețele, precum Sky News Arabia și Al Arabiya, din Emiratele Arabe Unite, care reflectă în mod regulat într-o tentă negativă statul turc”.

În ianuarie 2020, autoritățile egiptene au arestat patru persoane de la biroul Anadolu din Cairo pentru acuzații de răspândire de știri false și de operare fără licență. Angajații agenției au fost eliberați în aceeași săptămână.

Uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Consulatul General Saudit din Istanbul a scos în evidență faptul că relațiile dintre Turcia și Arabia Saudită se deteriorează pas cu pas. De la izbucnirea „Primăverii Arabe”, relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat treptat și sistematic. În timpul revoluțiilor arabe, Turcia a sprijinit Frăția Musulmană ca mișcare politică în diferite țări arabe și a furnizat armament și bani grupurilor jihadiste radicale. Administrația de la Riad se află în conflict cu Frăția și o consideră o amenințare la adresa securității și stabilității interne.

Momentul critic al relațiilor turco-saudite a venit cu adevărat în iunie 2017, când Arabia Saudită, alături de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, a rupt relațiile diplomatice cu Qatar și au luat o serie de măsuri punitive împotriva acestuia, inclusiv impunerea unui blocade totale. Arabia Saudită a acuzat Qatarul că a sprijinit Frăția Musulmană împreună alături de alte câteva grupări islamiste militante din regiune. Turcia a venit apoi în ajutorul statului din Peninsula Arabă, transportând în Qatar mărfuri în ciuda sancțiunilor impuse de Arabia Saudită. De asemenea, Turcia și-a sporit cooperarea militară cu Qatar prin consolidarea numărului de trupe staționate pe teritoriile qatareze.

În urma crizei diplomatice din 2017, website-ul canalului de știri Al Jazeera, finanțat de Qatar, a fost blocat în regatul saudit, Bahrain și Emiratele Unite. Arabia Saudită, Iordania și alte țări arabe au închis birourile Al Jazeera de pe teritoriile lor și au revocat licențele de operare ale canalului.

Tot din 2017, a început o distanțare a SUA față de politica aliatului său turc din cadrul NATO. În ceea ce privește criza din Qatar, s-a putut observa faptul că administrația de la Washington și-a manifestat nemulțumirea cu privire la deciziile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, acuzând Ankara că a susținut propagarea ideologiei extremiste a Islamului. De asemenea, în cazul asasinării jurnalistului turc, președintele Donald Trump a respins public concluziile rapoartelor CIA, potrivit cărora uciderea jurnalistului ar fi fost ordonată de prințul saudit.

Realist vorbind, probabil că președintele american nici nu are curajul să critice conducerea statului care reprezintă al doilea cel mai mare furnizor de petrol (după Canada) pentru SUA și unul dintre cei mai de preț parteneri ai Washingtonului din Orient.

Conflictul dintre Arabia Saudită și Turcia va face mai dificilă pentru ambele părți atingerea obiectivelor regionale. Eforturile Turciei de a juca un rol de lider în lumea islamică sau de a-și consolida relațiile economice cu restul lumii arabe vor fi blocate de Riad.

În același timp, inițiativele regatului saudit de a reuni statele din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului și de a îmbunătății relațiile în interiorul organizației vor fi îngreunate de sprijinul acordat de Ankara națiunilor care nu văd cu ochi buni leadership-ul Arabiei Saudite în regiune.

Nu în ultimul rând, această dispută continuă va afecta negocierile ambelor state cu Iranul și cu alți rivali din zona Orientului Mijlociu.

Sursă foto: eurasiantimes.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.