Benjamin Netanyahu a afirmat miercuri (07.04.2021) că Israelul se va opune oricărui acord care ar permite Iranului să dezvolte arme nucleare, în timp ce la Viena au loc discuţii între Teheran şi comunitatea internaţională pentru a încerca să salveze acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Un acord cu Iranul care ar deschide calea armelor nucleare, nu ar fi în niciun caz obligatoriu pentru noi”, a spus premierul israelian.

Benjamin Netanyahu s-a exprimat într-un discurs ţinut la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, cu ocazia Yom Hashoa (Ziua Amintirii Holocaustului şi a Eroismului).

Israelul acuză Republica Islamică Iran, duşmanul declarat al statului evreu, că încearcă să dezvolte arme nucleare, ceea ce Teheranul a negat întotdeauna.

„În timpul Holocaustului, nu am avut nici capacitatea de a ne apăra, nici suveranitatea pentru a face acest lucru”, a adăugat Benjamin Netanyahu. „Astăzi avem un stat, o forţă de apărare şi avem dreptul deplin şi natural ca stat suveran al poporului evreu de a ne apăra împotriva duşmanilor noştri”, a subliniat el.

În faţa tensiunilor cu Iranul, Israelul a încheiat în ultimele luni acorduri pentru normalizarea relaţiilor diplomatice, în special, cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, două ţări arabe din Golf unde comunităţile evreieşti au organizat în acest an pentru prima dată ceremonii publice cu ocazia Zilei Amintirii.

„În acest moment, un muzeu din Dubai organizează un eveniment pentru amintirea victimelor Holocaustului”, a spus premierul israelian. „Acesta este un semn al unei schimbări binevenite în relaţiile dintre arabi şi evrei”, a adăugat el.

„Regiunea Golfului a cunoscut o schimbare în ultimii ani când este vorba despre discutarea Holocaustului”, a declarat pentru AFP Houda Nonoo, fostă ambasadoare a Bahrainului în Statele Unite şi membră al Asociaţiei comunităţilor evreieşti din Golf.

Asociaţia a organizat cu acest prilej o discuţie virtuală pentru comunităţile evreieşti din cele şase monarhii arabe din Golf: Bahrain, Kuweit, Oman, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Qatar, a afirmat Houda Nonoo, subliniind şi o schimbare în educaţia legată de Holocaust.

Sursă foto: bbc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.