“NATO va discuta despre propunerile de securitate ale Rusiei, însă nu va permite Moscovei să dicteze poziţia militară a alianţei”, a declarat, duminică, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite la trupele germane aflate în Lituania pentru a descuraja un eventual atac al Rusiei, transmite Reuters, citată de G4Media.

Vineri, Moscova a trasat o serie de solicitări pentru Occident, inclusiv retragerea batalioanelor NATO din Polonia şi Estonia, Letonia şi Lituania, cândva parte a Uniunii Sovietice.

Totodată, Rusia solicită şi o garanţie cu caracter obligatoriu conform căreia NATO va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina şi un veto, efectiv, al Rusiei, faţă de o viitoare aderare a Ucrainei la NATO, însă Occidentul deja a exclus acest drept al Rusiei.

Trebuie să soluţionăm actualele tensiuni la nivel diplomatic, însă, la fel de bine şi printr-o disuasiune credibilă”, a declarat Lambrecht la Rukla, în prima vizită făcută trupelor germane de peste hotare.

Unităţile ofensive, detaşate la trei ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, au scopul de a opri un eventual atac şi de a câştiga timp pentru ca trupe suplimentare ale NATO să poată ajunge în linia de front.

Vom discuta propunerile Rusiei (…) Însă nu este posibil ca Rusia să dicteze partenerilor NATO poziţia lor şi vom clarifica acest lucru, la următoarele discuţii (săptămâna viitoare, la consiliul NATO)”, a adăugat ministrul german.

Aflat alături de doamna Lambrecht, ministrul lituanian de externe, Arvydas Anusauskas, a acuzat, duminică, Rusia, de tentative de a crea dezacorduri în alianţă şi a subliniat că NATO nu trebuie să permită Moscovei să împartă Europa în sfere de influenţă.

Trebuie să susţinem Ucraina cu toate mijloacele, inclusiv prin livrarea de arme letale”, a adăugat ministrul lituanian, fără a detalia la ce fel de arme se referă. Christine Lambrecht a refuzat să comenteze cu privire la un articol apărut sâmbătă în ziarul Der Spiegel, conform căruia generalul de rang înalt al NATO Tod Wolters a indicat că alianţa ar trebui să stabilească în România şi Bulgaria o prezenţă militară similară celei din Polonia şi ţările baltice.

Principalul general al NATO în Europa a sugerat că Alianța ar trebui să-și accentueze prezența militară în România și Bulgaria după desfășurarea de trupe a Rusiei în apropiere de granița cu Ucraina, scrie Reuters, citând informații publicate de Der Spiegel.

Conform acestor informații, propunerile au fost făcute de Tod Wolters, comandantul suprem al NATO în Europa. Der Spiegel nu îl citează direct pe Wolters, însă spune că are informații că generalul ar fi cerut o „întărire a trupelor de pe granița de est” a NATO, în timpul unei videoconferințe cu șefii militari ai țărilor partenere.

Planul ar urma să „accentueze prezența NATO în România și Bulgaria prin misiunea Enhanced Forward Presence” a NATO, pe baza căreia alianța și-a stabilit prezența militară în statele baltice și în Polonia de est.

Sursă foto: EPA/OLIVIER HOSLET

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.