În Ajunul Crăciunului, a avut loc prima etapă a licitației prin care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a decis să dea cel mai mare contract de modernizare a bazei militare Mihail Kogălniceanu către firma Strabag, companie controlata de oligarhul rus Oleg Deripaska.

Conform anunțului de participare numărul CN1028922 publicat de Unitatea Militară 02523, având ca obiect de achiziție Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu “Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu”, contractul are o valoare estimată totală de 2.148.126.437,14 lei fără TVA.

Câștigătorul desemnat al licitației este un consorțiu format din firmele Aduro, Strabag și Bog’Art. Potrivit știripesurse.ro, toți ceilalți șase contracandidați au fost descalificați fără a li se lăsa posibilitatea de a-și expune oferta tehnico-economică.

Semnalul de alarmă a fost tras de jurnalistul Stelian Negrea, într-o postare pe Facebook: “Nici că putea să înceapă anul mai dubios. Ministerul Apărării Naționale vrea sa dea cel mai mare contract de modernizare a bazei de a Kogălniceanu firmei Strabag, controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska, aflată și sub sancțiuni ale SUA. E un contract de 2,1 miliarde lei acum, în total 12 miliarde de lei. Asta ca să știe direct Putin, prieten cu Deripaska, detaliile bazei militare de la Kogălniceanu, că tot vrea să ajungă Rusia cu granița la gurile Dunării. Am trimis o serie de întrebări înainte de Anul Nou către MApN legate de această licitație dar n-a catadicsit încă să-mi răspundă. Acum înțeleg și de ce.”

Cine este oligarhul rus Oleg Deripaska

Oleg Deripaska și-a făcut simțită prezența pe piața românească în anul 1998, atunci când a cumpărat producătorul de alumină Alor Oradea. Fabrica de stat a fost cumpărată la valoarea de lichidare de Russki Aluminium, deținută de Roman Abramovich și Oleg Deripaska, prin intermediul firmei Cemtrade. A funcționat doi ani, apoi afacerea a fost închisă.

Ulterior, a preluat 30% din compania austriacă Strabag. S-a retras din afacere, apoi și-a răscumpărat un sfert din companie. Pe lângă Deripaska, grupul Strabag mai are trei acționari principali: Haselsteiner Group, Raiffeisen-Holding NO-Wien Group, Uniqa Group şi Rasperia Trading Limited, membră a grupului Basic Element, de asemenea deţinut de Deripaska. Firma austriacă Strabag și-a deschis o subsidiară cu același nume în România, în anul 1991.

În urmă cu trei luni, FBI a descins la locuința lui Oleg Deripaska din Washington și New York, fiind acuzat de implicare în presupusa sabotare a alegerilor prezidențiale din 2016.

În 2018, miliardar rus, care controlează grupul EN+, sub umbrela căruia funcționează un conglomerat de companii din întreaga lume, inclusiv Rusal și Nornichel, cei mai mari jucători de pe piața de aluminiu și nichel, a fost inclus pe lista neagră de sancțiuni a SUA „pentru că a acționat sau a pretins să acționeze pentru sau în numele, direct sau indirect, unui înalt funcționar al Guvernului Federației Ruse”.

Acesta a fost cercetat, printre altele, pentru spălare de bani și pentru interceptarea ilegală a unui oficial guvernamental. La începutul anului 2021, Oleg Deripaska a pierdut un proces pentru anularea sancțiunilor.

La începutul anilor 2000, Deripaska a făcut afaceri cu Paul Manafort, care ulterior a devenit președintele campaniei lui Donald Trump în cursa prezidențială din 2016. Relația lui Deripaska cu Manafort s-a înrăutățit pe fondul unor dispute juridice și de afaceri.

Afacerile magnatului Deripaska sunt strâns legate de puterea de la Moscova, încă de pe vremea fostului președinte Boris Elțîn. Acum, afaceristul se întâlnește frecvent cu președintele Vladimir Putin.

Soția lui Deripaska, Polina, este fiica lui Valentin Yumashev, ginerele lui Elțîn și fost șef al Administrației Prezidențiale de la Moscova.

De asemenea, autoritățile din Spania l-au suspectat pe Oleg Deripaska că a spălat patru milioane de euro pentru mafia rusă, în perioada 2001-2004. Ziarul El Mundo anunța, în toamna anului 2009, că un martor cheie a stabilit clar o relaţie între miliardarul rus şi mafia Izmailovskaia.

Sursă foto: Forbes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.