Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Au vorbit despre parteneriatul strategic dar și despre ridicarea vizelor pentru Statele Unite., potrivit Aleph News.

Un singur lucru ne împiedică să fim și noi pe lista celor 40 de țări care pot călători în Statele Unite fără viză. În prezent avem o rată mare de refuzare a vizelor – 10,14%, iar procentul, conform legilor Statelor Unite, trebuie să fie maxim 3%.

Ministerul de Externe dorește ca în viitor să-i convingă pe români să nu mai aplice, dacă nu au șanse sigure de obținere a vizelor.

În prezent, campania de informare a populației bate pasul pe loc deoarece autoritățile autohtone nu cunosc motivele pentru care vizele conaționalilor noștri sunt refuzate de americani.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, în timpul unei vizite în SUA, că împreună cu omologul american caută soluții pentru a face progrese în ceea ce privește Programul Visa Waiver.

Programul le asigură cetățenilor străini dreptul de a călători fără vize în SUA.

„Mă voi referi la un obiectiv de mare importanță pentru cetățenii români, și anume accederea României în Programul Visa Waiver. Sper că vom putea identifica modalități concrete pentru a înregistra progrese în acest dosar foarte important”, a declarat Bogdan Aurescu la Washington.

Părțile vor mai discuta despre Noul Concept Strategic al NATO, despre creșterea prezenței americane în România și aspecte economice.

„În al doilea rând, vom discuta despre cooperarea în domeniul economiei și energiei, voi menționa necesitatea mai multor investiții americane și a creșterii implicării SUA în proiecte regionale strategice de interconectare, precum Rail2Sea și Via Carpathia. Ați menționat cooperarea în domeniul nuclear și cred că aceasta crește, devine un nou pilon al Parteneriatului nostru Strategic, și nu mă refer doar la proiectul de la Centrala de la Cernavodă, ci și la programul privind Reactoarele Modulare Mici”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut luni, la Washington D.C., consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul vizitei pe care demnitarul român de externe o efectuează în Statele Unite ale Americii.

Vizita se desfășoară luni și marți la invitația omologului american și marchează deschiderea oficială a celei de-a șaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA.

În ultimii ani, Parlamentul European a insistat ca România, Bulgaria și Cipru să fie incluse în programul Visa Waiver și a cerut chiar introducerea vizelor pentru americani dacă nu există reciprocitate.

Sursă foto: Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.