Talibanii au numit un fost deținut de la Guantanamo, pe nume Adul Qayyum Zakir, în funcția de ministru interimar al apărării din Afganistan. Abdul Qayyum Zakir, născut în 1973, a fost arestat de forțele SUA după invazia din Afganistan în 2001 și internat în faimoasa închisoare americană de la Guantanamo.

Născut în provincia Helmand, Zakir ar fi emigrat din Afganistan în Pakistan după terminarea școlii. Se spune că aici s-ar fi alăturat unuia dintre partidele politice care luptau împotriva ocupației sovietice a țării. După retragerea trupelor sovietice, Zakir s-ar fi alăturat talibanilor conduși la acea vreme de Mullahul Omar. A urcat rapid în ierarhia organizației ajungând adjunct al șefului talibanilor. În acea perioadă era cunoscut sub numele de Abdullah Ghulam Rasoul, potrivit New York Times.

Potrivit unor surse din presa de limbă arabă, el ar fi fost eliberat în 2007, în timpul președinției lui George W. Bush, după ce i-ar fi păcălit pe anchetatorii americani. Mai precis, la o audiere din 2007, Zakir ar fi spus că vrea să se întoarcă acasă ca să lucreze pentru țara sa și să-și ajute familia”.

„Am văzut imagini despre faptul că Afganistanul este reconstruit și sunt fericit că americanii îmi reconstruiesc țara. Nu văd niciun motiv pentru care să fiu împotriva americanilor”.

După eliberare, însă, se crede că Zakir a dirijat operațiunile militare ale insurgenților în Helmand înainte de a prelua funcția de comandant militar al talibanilor.

Despre Zakir se știe că este un „prieten personal” al lui Ismail Qaani – șeful forței de elită Quds din Iran. În virtutea acestei prietenii, talibanii ar fi primit sisteme de arme sofisticate de la vecinii din Orientul Mijlociu.

Potrivit site-ului arab de știri Alarby, Zakir a fost comandantul forțelor care au intrat în palatul prezidențial afgan din Kabul la începutul acestei luni, după ce guvernul oficial condus de președintele Ashraf Ghani s-a prăbușit.

Se spune despre Zakir că a fost un adversar vehement al negocierilor de pace care au avut loc între talibani și guvernul afgan.

Sursă foto: twitter.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.