Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) din Ungaria, aflat la guvernare alături de Fidesz, precum şi LMP (Politica altfel, liberal-ecologist), din opoziţie, au marcat duminică (31.10.2021) Ziua autonomiei secuieşti, transmite MTI, conform G4Media.

Potrivit liderului grupului KDNP, Istvan Simicsko, pentru maghiarii din Ungaria este o obligaţie morală să-i ajute pe etnicii maghiari din diaspora din întreaga lume.

„Secuii sunt o comunitate istorică ale cărei tradiţii unice îmbogăţesc de secole cultura maghiară”, a spus el.   „Le susţinem cererea de autonomie, aspiraţiile unei minorităţi mândre de identitatea sa de a se bucura de succes în locurile unde s-au născut”, a continuat politicianul ungar.

Autonomia este un drept în Uniunea Europeană pe care secuii îl merită şi este firesc să îl ceară sau chiar să lupte pentru el”, a adăugat Simicsko. 

Liderul grupului LMP, Lorant Keresztes, a susţinut la rândul său într-un comunicat că asigurarea autonomiei şi drepturilor minorităţilor naţionale indigene reprezintă o valoare europeană importantă „pentru care merită să luptăm împreună”.  

Ziua autonomiei secuieşti este marcată în ultima duminică din octombrie printr-o iniţiativă din 2016 a Consiliului naţional secuiesc, menţionează MTI. 

Sursă foto: Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.