Întărirea sprijinului militar britanic survine pe fondul accelerării desfășurării trupelor rusești prin mutarea forțelor în Belarus, care se învecinează cu Ucraina la nord și este considerată cea mai probabilă cale pentru orice invazie, anunță G4Media

Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive anti-blindate”, a declarat ministrul Wallace luni în fața deputaților, adăugând că „un număr mic” de militari britanici vor instrui forțele ucrainene în folosirea lor.

Ministrul Wallace a insistat că vânzările de arme sunt destinate a fi defensive, deși președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a plâns recent că alți membri NATO au vândut arme moderne Ucrainei.

După ce Turcia a vândut Ucrainei drone antitanc TB2, Putin a vorbit cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan și, potrivit Kremlinului, a descris acordul de arme drept provocator.

Ministrul Wallace nu a numit sistemul de armament livrat Ucrainei, deși se înțelege că este arma antitanc ușoară de generație următoare (NLAW), care poate scoate din uz un tanc de la 800 m distanță și poate pătrunde în armuri cu o grosime de peste 500 mm.

Arma de 12,5 kg, care a fost folosită împotriva talibanilor din Afganistan, este un sistem lansat de pe umăr, capabil să neutralizeze un tanc cu o singură lovitură. Poate fi desfășurat în cinci secunde de un singur militar, este mai ușoară decât proiectilele antitanc Javelin pe care SUA le-au trimis în Ucraina și poate fi tras în spații închise.

Ministrul Wallace a mai spus că îl va invita pe omologul său rus, Serghei Șoigu, pentru discuții bilaterale la Londra, deși nu e deloc clar dacă întâlnirea va avea loc. „Suntem gata să discutăm chestiuni legate de preocupările de securitate reciprocă și să ne angajăm constructiv, cu bună-credință”, a declarat ministrul Wallace.

Sursă foto: military-informant.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.