În urma informațiilor apărute în presă potrivit cărora Comisia Europeană ar fi formulat acuzații la adresa României privind contractele de achiziție a blindatelor Piranha V, aspect adus în atenție inclusiv de GeoDef, MApN a ținut să facă o serie de precizări, cu scopul de a clarifica situația.

„Cu privire la speculațiile de presă referitoare la o așa-zisă acuzație care ar fi fost formulată de Comisia Europeană la adresa României față de legalitatea contractului de achiziție a blindatelor Piranha V, precizăm că acestea reprezintă o deformare a realității și o formă de manipulare a unor aspecte uzuale ce țin de cooperarea administrativă, de dialogul sistematic dintre Comisia Europeană și statele membre UE privind aplicarea dreptului Uniunii”, afirmă MApN.

MApN nu neagă solicitarea de informații, dar precizează că este vorba de un „dialog” care „nu urmărește să genereze situații litigioase, ci dimpotrivă, să le prevină, inclusiv prin clarificări, prin măsuri și direcții de acțiune agreate de administrațiile naționale și de instituția UE”.

„Pentru a dialoga cu respectivele administrații, Comisia Europeană utilizează instrumente specifice, unul dintre acestea fiind mecanismul EU Pilot. Respectivul instrument (care funcționează ca o platformă electronică, având un caracter informal) a fost dezvoltat de instituția UE încă din anul 2010, fiind destinat tuturor statelor membre UE. Solicitarea de informații transmisă autorităților române de Direcția Generală Industria Apărării și Spațiu a Comisiei Europene, prin intermediul platformei EU Pilot, nu are, așadar, un caracter contencios și nu reprezintă o procedură de infringement în etapa precontencioasă. În respectiva solicitare Comisia nu formulează concluzii sau acuze privind eventuale ilegalități”, explică MApN.

Comunicatul ministerului mai arată că „respectiva solicitare este un document al Comisiei Europene deținut de autoritățile române” și că „potrivit unei jurisprudențe constante a Curții de Justiție a Uniunii Europene, în cazul schimbului de documente între Comisia Europeană și un stat membru UE prin intermediul platformei EU Pilot se aplică o prezumție generală de confidențialitate”, citând ca exemplu hotărârea în cauza C-57/16 P, ClientEarth împotriva Comisiei Europene, punctul 81, dar și jurisprudența relevanță menționată la respectivul punct.

„Autoritățile române competente vor transmite răspunsul lor la solicitarea Comisiei Europene, în termenul indicat de instituția UE”, mai arată MApN.

Sursă foto: edrmagazine.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.