Forțele pentru Operații Speciale (FOS) vor fi dotate cu aproximativ 130 de blindate Oshkosh JLTV în valoare de 227 milioane lei. Ministerul Apărării Naționale va atribui contractul în regim de urgență direct Guvernului SUA. Contractul, de tip „Guvern la Guvern”, nu va conține offset, scrie Newsweek.

Pe 08.10.2020, în timp ce ministrul Nicolae Ciucă se afla într-o vizită oficială în SUA, șefii Armatei Române au decis că trebuie să cumpere vehicule de luptă blindate pentru subunitățile de operații speciale.

După ce a semnat foaia de parcurs cu SUA și s-a reîntors în țară, ministrul Nicolae Ciucă a întocmit o Notă de Fundamentare pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern prin care să se aprobe cheltuielile aferente proiectului de investiții „Achiziţie vehicule de luptă blindate pentru subunităţi de operaţii speciale” în valoare de 227,77 milioane lei cu TVA. Adică în jur de 54,62 milioane de dolari.

Toate achizițiile militare efectuate în regim de urgență de MApN sunt justificate de instabilitatea socio-politică în zona de interes strategic a României, care „este caracterizată de turbulenţe politice, sociale, economice şi de manifestarea hibridă a vectorilor de influenţare sau agresiune”.

Pentru toate acestea, oficialii arată în nota de fundamentare că „în mod corelativ se impune adaptarea modalităţilor de răspuns în vederea contracarării riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi apărării naţionale, această cerinţă constituind factorul important care determină procesele de înzestrare şi modernizare ale FOS din Armata României”.

Acesta este principalul argument invocat de MApN pentru a atribui contractele pentru înzestrarea Armatei direct, fără a mai organiza licitații publice. La fel s-a întâmplat și cu contractul pentru achiziționarea transportoarelor Piranha V, care nu au fost livrate în termenul legal prevăzut în contractul de achiziție.

Tot din argumentarea oficială mai aflăm că (FOS) furnizează liderilor militari şi politici opţiuni care permit păstrarea libertăţii de acţiune şi angajarea economică a forţei, creând valoare şi consecinţe/efecte disproporţionat de mari în raport cu dimensiunea mică a FOS şi necesarul de resurse de angajat.

„Achiziţia vehiculelor de luptă blindate pentru subunităţi de operaţii speciale şi a suportului logistic iniţial se va realiza potrivit procedurii specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, prin semnarea unor contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul României, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale”, se menționează în Nota de Fundamentare semnată de ministrul Nicolae Ciucă.

Sursă foto: defencetalk.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.