MApN, prin UM 02415 București, se dotează cu rețele private virtuale și intenționează să cheltuie peste 2 milioane de euro. MApN a publicat un anunț, la 29.08.2020, de licitație restrânsă pe platforma online de achiziții publice SEAP, privind încheierea unui acord cadru pe o perioadă de 3 ani, cu o valoare estimată de 10 milioane de lei, pentru furnizarea de „servicii circuite VPN”.
Potrivit descrierii anunțului de pe SEAP, achiziția de „servicii circuite VPN” vizează „Asigurarea unei rețele virtuale private (VPN-Virtual Private Network), utilizând suportul de comunicații asigurat de rețeaua integrată proprie a integratorului de servicii”. Mai exact, conform anunțului, Armata dorește să cumpere servicii de comunicații de tip rețele VPN necesare conectării unor locații de pe teritoriul național, prin utilizarea infrastructurii de comunicații. Locațiile vor fi detaliate ulterior potențialilor ofertanți cu acces la informații clasificate și care se vor califica în a doua etapă, se mai arată pe SEAP.
Rolul principal al unui VPN este aceea de a crea o conexiune sigură între utilizator și internet. VPN poate fi util pentru:
- Păstrarea anonimității în mediul online – locația reală nu va mai fi vizibilă;
- Prevenirea spionajului și atacurilor cibernetice – datele și dispozitivele hardware pot fi protejate împotriva atacurilor hackerilor și a programelor malițioase;
- Navigarea liberă pe internet – poate fi deblocat orice site, care, spre exemplu, nu este accesibil din țara de reședință (platforme social media, clienți de torrent etc.).
Este practic este instrument de securitate esențial pentru protejarea confidențialității online. Atunci când vă conectați la un VPN, activitatea pe internet este criptată, iar adresa IP reală este mascată.
Sursă foto: reviewgeek.com