Agenția pentru Cooperare în domeniul Apărării și Securității din SUA (DSCA) a anunțat la 06.07.2020 că Departamentul de Stat a aprobat o posibilă vânzare în Lituania a 6 elicoptere UH-60M Black Hawk și echipamente conexe, scrie Defence Blog.

Potențialul acord este pentru 6 modele UH-60M Black Hawks, 14 motoare T700-GE-701D, precum și alte sisteme pentru un cost estimat de 380 milioane dolari, a declarat agenția într-un comunicat, adăugând că acest acord pentru furnizarea de elicoptere va ajuta Lituania să își mențină o apărare credibilă.

„Vânzarea propusă a acestor elicoptere UH-60 către Lituania va crește semnificativ capacitatea de a asigura dezvoltarea trupelor, securitatea frontierei, apărarea antiteroristă, acțiunile de evacuare medicală, de căutare și salvare și sprijin de luptă în orice condiții meteo. Aceste elicoptere UH-60 vor permite interoperabilitatea cu forțele SUA și NATO, pentru un răspuns rapid la o varietate de misiuni și poziționare rapidă a trupelor cu un minim de elicoptere”, se mai arată în comunicat.

Contractorii principali vor fi Sikorsky Aircraft Company și General Electric Aircraft Company, a precizat DSCA.

Elicopterele utilitare UH-60M Black Hawk sunt planificate să fie utilizate pentru operațiuni de căutare și salvare și pentru sarcinile forțelor armate lituaniene și ale grupului de luptă NATO Forward Presence din Lituania.

SUA sunt partener strategic al Lituaniei și aliatul cheie pentru securitatea regiunii baltice. Cele două țări cooperează într-o serie de domenii, inclusiv cel al achizițiilor. Un alt proiect similar aflat în desfășurare vizează achiziționarea a 200 de vehicule blindate de teren JLTV de la guvernul american pentru forțele armate lituaniene.

Totodată, SUA au făcut investiții ample în bazele de pregătire militară din Lituania și alte infrastructuri, în instruirea personalului militar lituanian, ca parte a programelor sale de asistență de securitate din statul baltic. Pentru a asigura sustenabilitatea activităților de cooperare și finanțarea corespunzătoare a proiectelor pe termen lung, Lituania și SUA au semnat un plan de cooperare la începutul acestui an.

Sursă foto: defpost.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.