Ministerul Apărării din Lituania a început negocierile pentru achiziționarea a peste 120 de vehicule de luptă de infanterie Boxer, fiind așteptat un contract semnat în această vară, anunță Defense News.

Livrările ar urma să aibă loc între 2023 și 2024, a precizat ministerul într-un comunicat.

Ministrul adjunct al Apărării, Vilius Semeška, a declarat că decizia a fost luată după ce Vilnius a evaluat lecțiile trase din războiul aflat în desfășurare din Ucraina.

Lituania se învecinează cu Kaliningrad, o exclavă rusă, și a furnizat Ucrainei arme pentru a sprijini lupta țării împotriva invaziei Rusiei. Achiziția planificată ar dubla flota modernă de vehicule de luptă de infanterie a armatei lituaniene .

Decizia de a păstra aceeași platformă pentru vehiculele de luptă de infanterie este rațională și va permite o utilizare eficientă a resurselor alocate apărării naționale”, a spus Semeška.

Lituania este membră a Organizației pentru Cooperare Comună în Armament – OCCAR, care supraveghează furnizarea vehiculului Boxer către mai multe state europene, inclusiv Germania, Țările de Jos și Marea Britanie.

În 2016, Lituania a semnat un acord pentru 88 de vehicule de luptă de infanterie cu consorțiul germano-olandez Artec, care este format din companiile Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall Landsysteme și Rheinmetall Defense Nederland BV. Contractul a fost în valoare de 385,6 milioane de euro (417,7 milioane USD).

Guvernul nu a dezvăluit valoarea acestui ultim acord planificat.

Lituania și-a comandat vehiculele Boxer în varianta Vilkas (Wolf), care include o stație de arme cu telecomandă Samson Mk II, un sistem de rachete antitan Spike LR, o mitralieră de 7,62 mm și un tun cu lanț Bushmaster Mk44S de 30 mm, potrivit datelor de la OCCAR.

Sursă foto: www.rumaniamilitary.ro

Sursă video: You Tube/ Military In Action

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.