Într-o nouă demonstrație de unitate politică, principalele grupuri kurde din Siria își afirmă intenția de a impune un sistem federal în viitoarea configurație a statului sirian, după prăbușirea regimului Assad. Reprezentanții kurzi au anunțat că au ajuns la un consens privind o viziune comună, care prevede autonomie regională, forțe proprii de securitate și o organizare politică pluralistă și democratică.
Această poziție vine în contextul în care temerile minorităților siriene s-au accentuat după violențele de luna trecută, soldate cu sute de victime din rândul comunității alawite. Kurzii consideră că actuala conducere interimară, dominată de islamism, nu reflectă diversitatea etnică și religioasă a țării și acționează în sensul concentrării puterii în mâinile unui singur grup.
Federația propusă de kurzi ar presupune consilii legislative și executive proprii la nivel regional, precum și structuri de securitate subordonate acestor entități. Deși au semnat recent un acord cu autoritățile centrale privind cooperarea instituțională, liderii kurzi contestă direcția impusă de președintele interimar Ahmed al-Sharaa, care a respins categoric ideea federalismului, invocând lipsa sprijinului popular și interesul național.
În ciuda opoziției exprimate de Sharaa și a presiunii Turciei, care consideră principalele grupări kurde din Siria ca fiind afiliate Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), percepută drept o amenințare la securitatea sa, curentele politice kurde și-au consolidat poziția. Partidul Uniunii Democratice (PYD), aflat la conducerea regiunilor din nord-estul țării, a încheiat recent un acord cu Consiliul Național Kurd (ENKS), organizație susținută de Partidul Democrat Kurd (KDP) din Irak, apropiat de Ankara.
Reprezentanții ENKS au anunțat că o platformă politică comună va fi făcută publică până la finalul lunii aprilie. Aceștia susțin că un sistem federal este singura opțiune realistă pentru menținerea unității statului sirian, în condițiile unei diversități etnice și confesionale profunde și a rezistenței crescânde față de centralism, manifestată inclusiv în rândul minorității druze.
Situația actuală a fost amplificată de declarația constituțională adoptată de guvernul interimar, care a consfințit legea islamică drept sursă principală de legislație și a exclus orice referire la limba sau identitatea kurdă, fapt ce a alimentat tensiunile. Liderii kurzi consideră că această abordare neglijează realitatea pluralistă a Siriei și favorizează un nou tip de autoritarism religios.
Sursă foto:US DoD/William Gore