Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii:

Sărbătorim astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, prilej de a-i omagia pe toţi militarii care, departe de casă şi familii, şi-au îndeplinit cu abnegaţie şi devotament misiunile încredinţate. Este o zi cu o semnificaţie particulară pentru ţara noastră, pentru că în urmă cu 18 ani, pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie primul militar român în teatrul de operaţii din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi. Aducem astăzi un pios omagiu celor care au făcut sacrificiul suprem în teatrele de operaţii sub faldurile tricolorului românesc. Le mulţumim, totodată, tuturor veteranilor care continuă să-şi desfăşoare activitatea în rândurile personalului activ, în rezervă sau în retragere. Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism şi loialitate faţă de ţară şi valorile naţionale„, spune şeful statului în mesaj.

El arată că profesionalismul militarilor români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii este remarcat şi apreciat de aliaţii şi partenerii României.

„Participarea României la misiuni multinaţionale, încă înainte de a fi membră NATO, a constituit un factor determinant care a facilitat accederea în Alianţa Nord-Atlantică, în Uniunea Europeană, precum şi încheierea unor parteneriate strategice în domeniul securităţii cu state relevante în plan internaţional. Anul acesta, Alianţa Nord-Atlantică şi-a încheiat cea mai solicitantă operaţie din ultimii ani, desfăşurată pe parcursul a 19 ani, misiunea Resolute Support din Teatrul de Operaţii Afganistan. Onorăm astăzi şi sacrificiul celor 27 de militari români care şi-au pierdut viaţa, al celor 227 militari care au fost răniţi şi suntem cu gândul la familiile îndurerate. Totodată, datorăm respectul nostru veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial care şi-au dat viaţa din dragoste de ţară, precum şi militarilor care, în ultimii ani, au participat la misiuni sub egida NATO, a Uniunii Europene, a ONU sau de coaliţie în afara teritoriului naţional”, afirmă preşedintele Iohannis.

Acesta le mulţumeşte tuturor militarilor care, în prezent, execută misiuni internaţionale în diferite teatre de operaţii şi zone de conflict.

„Profesionalismul pe care îl dovediţi contribuie la consolidarea profilului ţării noastre în cadrul NATO şi al parteneriatelor din care România face parte”, spune şeful statului.

Preşedintele Iohannis îi asigură pe veterani din teatrele de operaţii de respect şi recunoştinţă.

„Suntem, de asemenea, recunoscători familiilor pentru eforturile remarcabile de a vă sprijini în îndeplinirea misiunilor încredinţate”, adaugă preşedintele Iohannis.

La 11 noiembrie este celebrată Ziua Veteranilor, dată care a marcat încheierea oficială a Primului Război Mondial.

Sursă foto: Facebook/ Forțele pentru Operații Speciale Române

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

1 COMENTARIU

  1. Mai bine tacea. Ca de fiecare data lauda sacrificiul militarilor, dupa care uita tot ce a „comunicat”, pentru ca, „comunicarea” nu face parte din realitatea pe care o traiesc militarii vs. institutia prezidentiala !!!
    Nu vrem comunicate pe genunchi, domnule presedinte, noi- militarii activi, in rezerva si in retragere, vrem drepturile ce ni se cuvin prin lege ( 223/2015 si legea 80/ 1995), legi care sunt inca sunt in vigoare, dar sunt CIUNTITE de niste ordonante gandite si puse in aplicare, tot de niste oameni care lacrimeaza fals ca si dvs domnule presedinte !!!
    Va aduc la cunostinta, ca nu ne IMPRESIONATI deloc, ba mai mult, avem oarece stari de voma !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.