Este prima dată când Preşedintele Klaus Iohannis efectuează o vizită de informare într-o unitate militară. Până acum a participat la diverse activităţi militare, precum ceremonii, aniversări sau exerciţii, anunță Monitorul Apărării

Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au deplasat astăzi în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii pentru o vizită de informare conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale şi MApN. Niciuna din cele două instituţii nu detaliază motivul vizitei.

Baza 71 Aeriană, a treia bază militară a SUA în România

La Câmpia Turzii este dislocată o escadrilă de MiG-21 şi elicoptere IAR-330, dar în viitor aici vor fi aeronave F-16 cumpărate din Norvegia.

Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii a devenit, anul trecut, a treia bază militară a Statelor Unite din România, alături de Mihail Kogălniceanu şi Deveselu. Aici, militarii americani au dislocat aeronavele fără pilot MQ-9 Reaper, care sunt folosite pentru monitorizarea şi colectarea de informaţii despre Regiunea Mării Negre.

Investiții majore în Baza 71 Aeriană

Din 2015 până în prezent, Statele Unite au alocat peste 143 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei din Câmpia Turzii, din care peste 130 milioane în 2021, conform Ambasadei SUA în România. Americanii modernizează pistele şi infrastructura şi construiesc un depozit de combustibil şi unul de muniţie.

Şi România contribuie cu un miliard de lei la modernizarea bazei. Investiţia presupune realizarea unei noi infrastructuri şi a unor construcţii noi – în general hangare şi ateliere, clădiri administrative şi clădiri cu funcţiuni complementare care să permită funcţionarea în condiţii optime a zonei operaţionale, precum şi integrarea şi dezvoltarea celor existente, în Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, pentru Forţele Aeriene Române şi partenerii strategici. Proiectul ar urma să fie gata în 2024.

Sursă foto: Turda News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.