Președintele Iohannis a susținut un discurs în cadrul întâlnirii anuale cu ambasadorii acreditați la București.

În cadrul evenimentului, președintele României a declarat că în fața provocărilor recente de securitate ”avem nevoie de o acțiune mai puternică pe palierul descurajare și apărare, acțiune articulată în spiritul cooperării transatlantice. Rămâne un obiectiv important și creșterea prezenței militare americane în România. România se implică activ în evoluțiile din regiunea Mării Negre. Suntem preocupați de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei și de implicațiile pentru stabilitatea euroatlantică.”

“Amenințarea cu forța și punerea sub semnului întrebării a parametrilor actuali ai proiectului european de securitate sunt inacceptabile. Susținem necesitatea continuării posturii aliate de descurajare și apărare în mod coerent și cuprinzător pe întregul flanc estic, inclusiv și în special în Marea Neagră”, a adăugat Klaus Iohannis.

Din perspectiva președintelui, abordarea duală a NATO privind Rusia, pe care România a susținut-o constant, trebuie să constea în măsuri ferme și credibile de descurajare și în deschiderea către dialog.

Discurs din cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București

Luni, la închiderea summitului Formatului Bucharest 9 (B9) pentru consolidarea prezenței militare a NATO și a SUA pe teritoriul ţării și pe flancul estic al Alianței în ansamblu, Președintele României Klaus Iohannis a declarat că “în discuţia cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, în favoarea creşterii prezenţei militare aliate, inclusiv a SUA, în România şi în sudul Flancului Estic”, declarația care  ulterior a fost preluată și de agenția informațială a rusiei TASS.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.