Într-un gest de îndoielnică responsabilitate, fostul consilier prezidențial și fost șef al Colegiului Național de Informații al SRI, actualmente director al Institutului Diplomatic Român (IDR), a publicat, luni seară (07.12.2020), o postare pe Facebook în care afirmă că partidul AUR „este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești. Românești !!!! Din țara și din străinătate, dar românești!”.

O persoana cu background-ul domnului Fota vine și lansează în spațiul public o afirmație destul de neclară în care ne spune că un partid, care la primele sale alegeri parlamentare a strâns 9% din voturi, este creat în „laboratoare”. Sunt multe speculații pe care le putem face pornind de aici. Fota a insistat, de asemenea, să sublinieze de nu mai puțin de trei ori, într-o postare de două rânduri, că partidul AUR este o creație autohtonă, românească.

Precizările lui Iulian Fota vin pe fondul speculațiilor că AUR ar fi o creație Federației Ruse, speculații întărite luni seară de Traian Băsescu. Fostul președintele a declarat la Digi 24 că „Am văzut multe figuri cu ochii oblici pe acolo (…) Adică e un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt trolii de toate națiile și care s-au mai băgat și în Brexit, s-au mai băgat și în alegerile din Statele Unite și nu exclud posibilitatea să se fi băgat puțin și în alegerile din România. Dar este, la acest stadiu, o speculație”.

În urma speculațiilor și comentariilor apărute ca reacție a postării sale de luni, Iulian Fota a revenit marți cu explicații într-o nouă postare, în care ne spune că, de fapt, în cele două rânduri din postarea anterioară a vrut sa evidențieze fenomenul ciclic „al unui curent românesc anti-occidental”, care conduce în cele din urmă la formarea unei „mișcări de negare a modernizării sau măcar de diluare a ei”.

Iulian Fota mai punctează și faptul că, totuși, „AUR acționează pe o agendă care are multe puncte comune cu ideologii Kremlinului”, dar asta este doar o consecință a deciziilor celor de la AUR și nu o influență din partea Moscovei. În plus, mai precizează că membrii AUR „întind o mână și spre fundamentaliștii ruși, dar o fac pentru că îșu caută aliați (…) O vor ei, nu sunt păpușați”.

În final, fostul consilier prezidențial ne îndeamnă să nu bagatelizăm un astfel de fenomen prin teorii ale conspirației, ci să îl analizăm științific. După care, în paragraful următor, referindu-se la liderul partidului AUR, George Simion, spune: „De fiecare dată naționalismul a dus la un faliment economic și izolare internațională. Istoria ne arată foarte clar că naționalismul anti-occidental nu este o soluție pentru România. Dar când educația ta este făcută în galerie, cine mai învață istoria propriei sale țări?”.

Păi cum e domnule Fota până la urmă, că ați întors problema pe toate părțile și v-ați contrazis singur timp de două postări de mai multe ori? Ba că AUR e un proiect românesc, dar are aceeași ideologie cu cei de la Kremlin și le întind o mână acestora. Ba că vreți să atrageți atenția asupra teoriilor conspirației, dar folosiți termeni precum „laboratoare” într-o notă total ambiguă, fără să se înțeleagă nimic. Ba să nu bagatelizăm acest fenomen naționalist anti-occidental, dar în ultimele 3-4 postări ale dumneavoastră nu faceți altceva decât să luați în derâdere acțiunile și rezultatele AUR.

De ce ne preocupă totuși două postări ale domnului Fota? Deoarece – din cauza sau datorită, cum dorește fiecare – Iulian Fota a condus sau conduce instituții care ar trebui să aibă un cuvânt de spus în zona intelligence-ului strategic, dacă nu chiar să stabilească ora exactă. Mai mult, același personaj este promovat pe o multitudine de canale media în aceeași calitate de expert geopolitic, geostrategic sau ”geo-orice”. Însă tocmai acest presupus vârf de cunoaștere din zona de intelligence și nu numai oferă o serie de declarații cel puțin ambigue, cu o nonșalanță demnă de Donald Trump. Ne place să credem că domnul Fota nu va descoperi Twitter…

Să sperăm că pregătirea pe care instituția condusă de domnul Fota o oferă viitorilor diplomați este mai clară, concretă și mai bine fundamentată decât astfel de postări.

În orice caz, să păstrăm o rezervă de opinie – poate vom descoperi mai multe într-o eventuală nouă postare „lămuritoare”.

Și încă o chestiune… Ne-ar face mare plăcere să aflăm cum este pentru domnul Fota, un reprezentant de seamă al autorităților române și al instituțiilor din zona de intelligence, să lucreze în slujba intereselor și obiectivelor unui stat român „struț” – așa cum chiar el descrie țara noastră în descrierea contului său de Facebook.

Sursă foto: dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.