Potrivit Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC), talibanii sunt cotați ca fiind cea mai violentă grupare teroristă, detronând organizația auto-intitulată Stat Islamic. Raportul Jane’s evidențiază o scădere cu 25% a numărului de victime non-militante cauzate de atacurile ISIS.

JTIC a contabilizat 2.381 de victime atribuite operațiunilor ucigașe ale ISIS în 2019, în scădere față de 2018, când au fost raportate 3.151 de cazuri, a declarat Matthew Henman, șeful centrului. „Creșterea activității talibanilor cu 87,6% a făcut ca gruparea să devină cea mai mortală din lume, cu victime care depășesc totalul următoarelor nouă grupuri din calsament”, a adăugat acesta

Scăderea cu 18,4% a atacurilor atribuite ISIS reflectă o diminuare substanțială a activității organizației în Irak și Siria, deși operațiunile sistematice ale grupării în vestul Africii și Sahel subliniază în continuare amenințarea pe care teroriștii ISIS o reprezintă pentru securitatea internațională.

„În timp ce activitatea ISIS în Irak și Siria s-a redus în mare măsură, gruparea a menținut un ritm constant al activităților, contestând autoritatea și puterea autorităților pe teritoriile unor țări precum Nigeria, Camerun, Burkina Faso”, se arată în raport.

JTIC a înregistrat un număr de 1.077 de atacuri ale talibanilor în 2019, semnificativ mai puțin față de cele 574 din 2018. Deși prin prisma frecvenței atacurilor talibanii se situează pe locul al treilea, după ISIS și grupul separatist pro-rus din Ucraina Republica Populară Donețk, aceștia sunt pe primul loc din punct de vedere al victimelor cauzate.

Sursă articol: janes.com

Sursă foto: nbcnews.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.