Iranul a declarat vineri (29.05.2020) că experții săi vor continua activitățile de dezvoltare nucleară, în ciuda sancțiunilor impuse la începutul acestei săptămâni de SUA asupra unor cercetători iranieni.

Televiziunea de stat de la Teheran a citat o declarație a departamentului nuclear al țării în care se menționează că decizia SUA de a impune sancțiuni asupra a doi oameni de știință din domeniul nuclear indică continuarea unei atitudini ostile. În declarație se mai precizează că sancțiunile îi vor determina și mai tare să își continue eforturile. Departamentul mai susține că sancțiunile încalcă normele dreptului internațional.

Miercuri (27.05.2020), secretarul de stat Mike Pompeo, a decis impunerea de sancțiuni împotriva a doi oficiali ai Organizației pentru Energie Atomică din Iran, Majid Aghai și Amjad Sazgar, care sunt implicați în dezvoltarea și producerea instalațiilor utilizate pentru îmbogățirea uraniului.

De asemenea, Mike Pompeo a spus că va revoca toate derogările de la sancțiuni care vizează cooperarea nucleară civilă. Derogările au permis companiilor ruse, europene și chineze să continue să lucreze la instalațiile nucleare civile din Iran, fără a atrage sancțiunile SUA.

De la retragerea SUA din acordul nuclear al Iranului cu puterile mondiale, în 2018, Iranul s-a îndepărtat treptat de la acord și a început să injecteze gaz de uraniu în mai mult de o mie de instalații. Iranul spune că procesul ar putea fi inversat dacă Europa îi oferă o modalitate de a evita sancțiunile americane care blochează vânzările de petrol în străinătate.

Iranul îmbogățește, de asemenea, uraniul până la 4,5%, încălcând limita acordului de 3,67%. Uraniul îmbogățit la nivelul de 3,67% poate fi folosit în activități civile pașnice și mult sub nivelul la care ar putea fi utilizat în alte scopuri, precum cel de creare a unei arme nucleare (90%).

Sursă foto: wsj.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.