Iordania a declarat vineri că responsabilitatea pentru escalarea tensiunilor în Orientul Mijlociu şi a violenţelor în Marea Roşie revine „crimelor de război” israeliene împotriva palestinienilor şi a atras atenţia că există riscul izbucnirii unui război mai amplu în regiune, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Israelul, care din octombrie luptă împotriva grupării islamiste Hamas în Fâşia Gaza, a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi comis crime de război.

Comunitatea internaţională nu a reuşit să acţioneze pentru a opri „agresiunea” israeliană împotriva palestinienilor, care pune în pericol securitatea în regiune, a declarat ministrul de externe iordanian Ayman Safadi în comentarii făcute după ce SUA şi Marea Britanie au lansat lovituri asupra unor ţinte militare houthi în Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor asupra unor nave în Marea Roşie.

„Agresiunea Israelului în Fâşia Gaza şi continuarea comiterii de crime de război împotriva poporului palestinian, încălcând dreptul internaţional fără să fie pedepsit, toate acestea sunt responsabile de tensiunile tot mai mari din regiune”, a afirmat Safadi în declaraţii preluate de mass-media de stat de la Amman.

Stabilitatea regiunii şi securitatea sa se află într-o strânsă legătură, a adăugat Safadi.

„Comunitatea internaţională se află la o răscruce umanitară, morală, legală, juridică şi de securitate. Fie îşi asumă responsabilităţile şi pune capăt agresiunii arogante a Israelului şi protejează civilii, fie permite premierului israelian Benjamin Netanyahu şi miniştrilor săi extremişti să ne atragă într-un război regional care ameninţă pacea mondială”, a declarat şeful diplomaţiei iordaniene.

Israelul susţine că forţele sale respectă dreptul internaţional în timp ce luptă împotriva combatanţilor palestinieni din Fâşia Gaza care acţionează în zone civile dens populate, potrivit Reuters.

Foto: brookings.edu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.