Prim-ministrul israelian Naftali Bennett și regele iordanian Abdullah II s-au întâlnit în secret săptămâna trecută la palatul coroanei din Amman, la prima întrevedere dintre liderii celor două țări din ultimii trei ani, potrivit The Times of Israel.

Bennett, care a preluat funcția în urmă cu mai puțin de o lună, a călătorit pentru a-l întâlni pe Abdullah marțea trecută (29.06.2021), la o zi după ce a discutat cu președintele egiptean Abdel Fattah El-Sissi. Biroul prim-ministrului a refuzat să comenteze informațiile privind întâlnirea cu liderul iranian, prezentate inițial de Walla News, confirmat mai târziu de un oficial israelian pentru Associated Press.

Știrile despre întâlnire au venit la câteva ore după ce ministrul de externe Yair Lapid s-a întâlnit cu omologul său iordanian, Ayman Safadi, pe partea iordaniană a podului Allenby. Cei doi au anunțat un acord prin care Israelul să aprovizioneze Iordania cu 50 de milioane de metri cubi de apă ca urmare a unei secete severe cu care țara se confruntă.

Potrivit Walla News, întâlnirea de săptămâna trecută s-a derulat în mare parte în termeni pozitivi, iar Bennett l-a informat pe Abdullah despre decizia Israelului de a spori exporturile de apă către Iordania.

Rapoartele presei israeliene au indicat joi seară (08.07.2021) că oficialii iordanieni erau nemulțumiți de faptul că evenimentul a fost făcut public. O sursă guvernamentală a declarat pentru Channel 12 News că știrea „l-a deranjat pe rege și va afecta cu siguranță legăturile dintre națiuni, după ce se pare că a apărut o nouă informație”.

Legăturile Israelului cu Iordania au avut de suferit în ultimii ani, Netanyahu fiind acuzat că a neglijat relația. În ultima perioadă, Iordania a întrerupt accesul israelian la două enclave agricole închiriate ca parte a acordului de pace din 1994.

Regele Abdullah II urmează să se întâlnească cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă pe 19 iulie. Potrivit secretarului de presă al Casei Albe, Jen Psaki, cei doi vor discuta despre „rolul de lider al Iordaniei în promovarea păcii și stabilității în regiune”.

Sursă foto: middleeasteye.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.