În anul 2018, președintele american Donald Trump a semnat un ordin secret prin care a extins atribuțiile Agenției Centrale de Informații în domeniul atacurilor cibernetice, a explicat, în exclusivitate un fost oficial al Administrației prezidențiale americane pentru Yahoo News, arată CyberOps. Acest ordin ar fi permis CIA să efectueze operațiuni cibernetice secrete, fără a mai aștepta aprobări punctuale din partea Casei Albe.
„Ordinul lui Trump a fost foarte agresiv și a oferit agenției puteri extinse în a derula măsuri ofensive împotriva mai multor țări adverse, printre care Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord”, a declarat fostul oficial de rang înalt.
Dispunând de mandatul extins oferit de Trump, CIA a efectuat operațiuni cibernetice ofensive cu scopul de a provoca defecțiuni ale sistemelor adverse sau pagube similare atacului Stuxnet din 2009.
O altă schimbare importantă este că CIA nu a mai fost nevoită să își argumenteze foarte solid operațiunile cibernetice secrete împotriva mass-media și organizațiilor caritabile, instituțiilor religioase sau companilor suspectate că lucrează pentru serviciile de informații ale țărilor adverse. „Anterior, CIA ar fi avut nevoie de ani de supraveghere și zeci de pagini de informații pentru a demonstra că o anumită organizație este dirijată de un serviciu secret advers”, a precizat sursa Yahoo News.
O parte a conducerii CIA a salutat aceste modificări, văzând în ele o reformă benefică și necesară care permite agenției să acționeze mai eficient. „Când a fost semnat ordinul, de bucurie, unii oamenii din CIA aproape că făceau tumbe pe holurile instituției”, a declarat fostul oficial.
Criticii demersului lui Trump consideră că atenuarea controlului asupra domeniului informațiilor este periculoasă, ar putea avea consecințe greu de prevăzut și chiar ar putea pune viața oamenilor în pericol. Implicarea agențiilor americane de informații în activități de tip “hack-and-dump” crește, stârnind analogii incomode pentru mulți dintre foștii oficiali. „Guvernul nostru începe să semene tot mai mult cu un soi de WikiLeaks, ce comunică pe Dark Web cu diverși opozanți, fură informații și le publică pentru a obține reacții și a manipula (hack-and-dump)”, a afirmat sursa.
CIA a refuzat să comenteze sau să răspundă la o listă extinsă de întrebări formulate de Yahoo News. De asemenea, nici Consiliul pentru Securitate Națională nu a oferit niciun comentariu.
In opinia fostului demnitar, reprezintă un paradox faptul că în timpul președinției lui Trump represaliile cibernetice împotriva Rusiei, care ar fi fost pe deplin justificate prin intruziunea acesteia în procesul electoral din SUA, au dispărut realmente de pe agenda americană, lăsând loc sporirii puterii CIA în domeniul cibernetic.
Totodată, avocatul Robert Eatinger, fost consilier CIA, a afirmat că deciziile majore privind operațiunile cibernetice nu ar trebui să revină militarilor. Eatinger a mai adăugat că președintele Trump a fost singurul care le-a oferit acestora puteri sporite, surprinzând pe toată lumea. „Oamenii (de la CIA) s-au gândit că George W. Bush va semna ordinul, dar nu a făcut-o. Apoi și-au zis că Barack Obama îl va semna. Nici el nu a facut-o. Atunci a venit Trump, iar CIA a crezut că acesta sigur nu va semna. Dar a făcut-o”, a spus fostul consilier CIA.
Sursă foto: cyberdb.co