În anul 2021, întraga lume a fost afectată de pandemia provocată de virusul SARS CoV-2 , însă în acest timp, din Caucaz la Cornul Africii și până în Himalaya, mai multe conflicte, unele dintre ele înghețate de decenii, au erupt violent. Aproape nebăgate în seamă din cauza COVID-19 și a crizei economice, alte tensiuni mocnite amenință să se aprindă în continuare, cauzate de unele crize umanitare, a faptului că guvernele și ONG-urile se vor confrunta cu scăderi abrupte ale bugetelor, iar schimbările climatice îi vor face din ce în ce mai mult pe oameni să migreze sau să se lupte între ei pentru resurse.
Trăim într-o eră de relativă pace în comparație cu cea mai mare parte a istoriei, însă asta nu înseamnă că la nivel mondial nu există conflicte.
Conform datelor furnizate Consiliul pentru Relații Externe (CFR) astăzi, în întraga lume, sunt 27 de conflicte în desfășurare.
Până în prezent studiile au estimat că, violențele împotriva civililor a dus la peste 5.000 de morți în întreaga lume. De asemenea, sunt estimate peste 18.000 de decese în timpul luptelor.
Exploziile/violențele de la distanță a dus la peste 4.000 de morți iar revoltele s-au soldat cu peste 600 de victime.
Cele mai multe dintre conflictele lumii sunt concentrate în Asia și Africa, iar cele mai comune forme sunt disputele teritoriale și războaiele civile. În timp ce terorismul, care provoacă adesea frică oamenilor, este cauza a doar trei dintre conflictele în curs ale lumii, potrivit CFR.
Pe harta conflictelor recent actualizată, observăm că există, în acest moment, 27 de conflicte la nivel mondial, dintre care 5 continuă să se agraveze, iar 22 sunt neschimbate.
Astfel, pe lista conflictelor care continuă să se agraveze găsim, pe prima poziţie, Afganistanul, urmat de instabilitatea politică din Liban, războiul din Yemen, criza minorităţii etnice rohingya din Myanmar şi conflictul din Etiopia.
Ca exemplu de conflict atipic, menționăm tulburările civile din Myanmar, care au început în februarie 2020, când armata a răsturnat guvernul ales democratic și l-a arestat pe liderul țării. Populația civilă a protestat puternic, dar fără rezultat. Potrivit unui raport BBC, peste 860 de persoane au fost ucise și aproximativ 5.000 au fost reținute.
Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple de violență care persistă și astăzi, printre care se mai regăsesc violențele electorale din Mexic, luptele din Etiopia în regiunea Tigray și luptele dintre Israel și Palestina.
În cele din urmă, deși armata Statelor Unite s-a retras acum din Afganistan, iar talibanii au preluat controlul asupra țării, perspectivele pentru țară rămân incerte.
În prezent, în categoria conflictelor neschimbate, sunt incluse: războiul din Siria, disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, Tensiunile din Marea Chinei de Est, criza din Coreea de Nord, instabilitatea politică din Irak, militanţii islamişti din Pakistan, instabilitatea din Egipt, conflictul din Ucraina, conflictul dintre Turcia şi grupurile kurde armate, violenţa din Mexic, conflictul dintre Israel şi Teritoriile Palestiniene, grupul Boko Haram din Nigeria, războiul civil din Libia, conflictul dintre India şi Pakistan, conflictul din Nagornîi Karabakh, instabilitatea din Mali, violenţa din Republica Centrafricană, confruntarea dintre SUA şi Iran, instabilitatea din Venezuela, violenţele din Republica Democrată Congo, războiul civil din Sudan şi grupul terorist Al-Shabab din Somalia.
În categoria războaielor civile, avem aceleaşi ţări prezente pe hartă şi la începutul anului: Afganistan şi Yemen, cu tensiuni şi conflicte care se agravează, Sudan, Libia, Irak şi Siria, cu un caracter neschimbat.
Conform ONU, deși numărul deceselor rezultate în urma acestor conflicte este în scădere, numărul conflictelor care au avut loc în ultimii ani a fost de fapt în creștere.
Cele mai multe conflicte au fost purtate de actori nestatali, cum ar fi grupurile criminale organizate și milițiile politice.
Războiaiele și conflictele sunt încă extrem de relevante în secolul 21 și afectează milioane de oameni. Cu toate acestea, războiul tradițional își poate schimba forma și, ca urmare, poate deveni mai puțin mortal.
De exemplu, noile forme de război tehnologic și cibernetic care ar putea amenința alegerile țărilor și ar putea manipula populațiile.
Sursă foto: Adevărul.