Potrivit Deutsche Welle, guvernul german a aprobat unei firme din Cehia să vândă mai departe Ucrainei 58 de transportoare amfibii blindate din dotarea fostei Armate Naţionale Populare (NVA) a defunctei Republici Democrate Germane.

Anunţul a fost făcut vineri de publicaţia „Welt am Sonntag”, care citează surse din Ministerul german al Apărării.

Spiegel Online scrie că a obținut o confirmare a acestei livrări de transportoare din cercurile guvernamentale.

Potrivit surselor, este vorba de TAB-uri şenilate tip PbV-501 (anterior BMP-1), de fabricaţie sovietică, dotate cu tunuri şi mitraliere.

PbV-501

TAB-urile respective au ajuns după reunificarea Germaniei în dotarea Bundeswehr, fiind apoi cedate armatei suedeze la sfârşitul anilor 1990. Mai târziu Suedia le-a revândut unei firme din Cehia, care intenţionează acum să le vândă la rândul ei Ucrainei. În acest scop, are însă nevoie de o aprobare din partea guvernului german, pe care a şi obţinut-o, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului federal al Apărării.

Potrivit publicaţiei menţionate, această livrare nu poate avea loc imediat fiindcă TAB-urile necesită unele lucrări de recondiţionare, care pot dura câteva săptămâni.

„Welt am Sonntag” aminteşte de asemenea că fostul guvern german, condus de Angela Merkel, a respins în 2019 vânzarea TAB-urilor către armata ucraineană. Şi atunci firma din Cehia a adresat executivului de la Berlin o cerere în acest sens. Merkel şi guvernul său stabiliseră însă din principiu să nu livreze Ucrainei arme pentru a nu periclita dialogul cu Federaţia Rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.