Ministrul de Externe al Republicii Cehe a fost revocat din funcție din cauza opoziției sale la o politică de apropiere de Rusia și China, agreată de actualul președinte.

Ministrul ceh de externe, Tomas Petricek, a fost demis din funcție. Anunțul privind această revocare a fost făcut de biroul de presă al președintelui Republicii Cehe, Milos Zeman, într-o postare pe Twitter.  Tomas Petricek va fi înlocuit în funcție de ministrul de interne, Jan Hamacek, care va prelua postul ca interimar, până la numirea unui alt ministru permanent, după cum relatează Politico.

Acesta este al doilea ministru demis în ultimele zile, după cel al Sănătății. Cei doi foști miniștri sunt cunoscuți pentru atitudinea lor anti-rusească, iar motivele demiterii sunt legate și de opoziția la utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V în Cehia.

În vârstă de 39 de ani, Tomas Petricek a avut o atitudine ostilă față de politica de apropiere a Republicii Cehe de Rusia şi China. El s-a manifestat împotriva cumpărării vaccinului rus Sputnik V şi împotriva participării unei companii ruse, Rosatom, la licitaţia pentru extinderea centralei atomoelectrice Dukovany.

Din acest motiv a avut numeroase neînțelegeri cu preşedintele Milos Zeman. Acesta din urmă l-a criticat deschis și a cerut demiterea sa din funcție. Președintele pro-Kremlin, Milos Zeman a făcut presiuni puternice atât pentru achiziția vaccinului Sputnik V, cât și pentru încheierea unui acord cu compania rusă Rosatom.

„Nu este un secret că am fost un spin în spatele președintelui. Motivul revocării este Dukovany, unde am spus întotdeauna că siguranța este pe primul loc, și vaccinările, deoarece sănătatea cetățenilor este esențială pentru mine”, a declarat Petricek.

Experții în securitate din ministerele cehe de interne și de externe și serviciile de informații cehe au cerut în repetate rânduri guvernului să nu includă Rosatom în licitația Dukovany. Aceasta din cauza riscului ca Rusia să se folosească de acest contract pentru a șantaja guvernul. Președintele Zeman, premierul Andrej Babis și ministrul industriei și comerțului Karel Havlicek au ignorat avertismentele.

Ceilalți trei ofertanți pentru cel mai mare contract guvernamental din istoria cehă, evaluat la aproximativ 7,67 miliarde de euro, sunt FED din Franța, KNHP din Coreea de Sud și un consorțiu canadiano-american Westinghouse Electric.

Revocarea lui Petricek vine după ce ministrul sănătății, Jan Blatny, a fost demis săptămâna trecută. Motivul a fost legat de refuzul său de a susține achiziția de vaccin Sputnik V, pe care Agenția Europeană pentru Medicamente nu l-a aprobat pentru utilizare. Cel care l-a înlocuit este Petr Arenberger care s-a pronunțat în favoarea utilizării vaccinului rusesc.

Sursă foto: newsbeezer.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.