Gruparea teroristă a jurat „răzbunare” pentru asasinarea fostului său lider, cerând susținătorilor săi să profite de războiul din Ucraina pentru a comite acte teroriste în Europa, anunță The Defense Post.

Gruparea teroristă Stat Islamic (IS) a cerut în această duminică (17.04.2022) adepților săi să efectueze atacuri în Europa profitând de războiul din Ucraina și a lansat o campanie militară de răzbunare pentru moartea fostului lider, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi și purtătorul de cuvânt, Abu Hamza al Qurashi.

Luând exemplul bun al fraților tăi din Beit al Maqdis (Israel) pentru operațiunea lor binecuvântată de acum câteva zile (…) Acum aveți ocazia. Europa arde și cruciații se ucid între ei” – cu referire la invazia Ucrainei de către Rusia –, a spus noul purtător de cuvânt al organizației, Abu Omar al Muhager, într-un mesaj audio.

Este un război…îi cerem lui Dumnezeu să nu-și stingă focurile până când închinătorii crucii nu vor fi arși și le vom distruge împărăția, astfel încât să sufere ceea ce au suferit musulmanii”, a continuat acesta.

Liderul grupării Stat Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a murit, la începutul lunii februarie, detonând o bombă care se afla asupra sa, în timpul unui raid al forţelor speciale americane în Siria, au declarat oficialii americani ai apărării.

La începutul operaţiunii, ţinta teroristă a detonat o bombă care l-a ucis atât pe el, cât şi membri ai propriei familii, printre care femei şi copii”, a declarat la momentul respectiv oficialii americani.

Pe 10 martie, gruparea teroristă Stat Islamic a confirmat moartea acestuia, împreună cu fostul purtător de cuvânt al grupului, numindu-l pe Abu Hasan al-Hashemi al-Qurashi drept noul lider al organizaţiei radicale sunite, al treilea la conducerea grupării de la crearea sa, care nu a dat ocazia prea des să se vorbească pe seama sa.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014, în Irak şi Siria, şi cucerirea unor teritorii vaste, autoproclamatul califat al SI a căzut în urma ofensivelor succesive din aceste două ţări, în 2017 şi respectiv 2019.

Gruparea Stat Islamic îşi menţine însă o prezenţă în mare măsură clandestină în Irak şi Siria şi conduce o insurgenţă susţinută de ambele părţi ale graniţei dintre cele două ţări”, potrivit unui raport ONU publicat anul trecut. În Irak şi Siria, organizaţia jihadistă ar menţine „în total 10.000 de luptători activi”, potrivit aceleiaşi surse.

SI a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru atacuri comise în Afganistan şi Pakistan, iar grupări jihadiste afiliate operează pe continentul african.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.