Oficialii germani din zona apărării au respins o ofertă a francezilor pentru patru avioane de patrulare maritimă Atlantique 2, motivând că starea preconizată a avioanelor recondiționate le face inadecvate pentru marina germană, informează DefenseNews.

Oficialii de la Paris au făcut o propunere omologilor lor de la Berlin, după ce în primăvara acestui an a apărut știrea că guvernul SUA era pregătit să vândă forțelor navale germane o serie de avioane P-8 Poseidon ca înlocuitor pentru flota de aeronave P-3 Orion.

Nu este clar dacă liderii apărării din Berlin și-au notificat oficial colegii francezi privind decizia asupra Atlantique 2. Informațiile despre decizia guvernului german au apărut pentru prima dată într-o scrisoare trimisă de Thomas Silberhorn, unul dintre adjuncții ministerului german al apărării, către deputatul Christian Sauter, membru al Comisiei parlamentare de apărare.

Scrisoarea de o pagină al lui Silberhorn către Sauter, membru al Partidului Democrat Liber (FDP), sugerează ideea că patru avioane Atlantique 2 nu ar fi capabile să compenseze deficitul de patrulare maritimă și antisubmarin al marinei germane, fie că este vorba de antrenament sau misiuni propriu-zise.

Oficiali ai forțelor navale germane au declarat că au nevoie de noi avioane cu capacități antisubmarin și de supraveghere până în 2025, iar analiștii avertizează asupra concentrării eforturilor Rusiei asupra dezvoltării capacităților submarinelor de înaltă tehnologie din apele din jurul Arcticii și Mării Baltice.

Ministerul german al apărării dorește să ia o decizie cu privire la noile avioane. Dacă oficialii reușesc să obțină aprobarea parlamentară înainte de vacanța de vară, care începe la sfârșitul lunii iunie, rezultatul va fi probabil o achiziție de aeronave P-8 Poseidon, explică Sebastian Bruns, expert în domeniul naval la Universitatea din Kiel. Dacă nu, întregul proiect ar putea intra în umbră pentru o vreme, a mai spus acesta.

Site-ul german specializat în problematica apărării „Augen Geradeaus” a scris luni (03.05.2021) că problema ar putea ajunge pe agenda comitetului pentru buget al Bundestag în a doua săptămână a lunii iunie.

Sursă foto: navalnews.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.