Generalul Marin Dragnea a murit la vârsta de 96 de ani. Fondator al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, el a fost unul dintre eroii României din Al Doilea Război Mondial.

Marin Dragnea a slujit Armata României aproape cinci decenii.

„S-a stins din viaţă veteranul Marin Dragnea. Generalul Marin Dragnea a luptat sub drapelul României din prima şi până în ultima zi a celui de-Al Doilea Război Mondial şi a slujit Armata României aproape 50 de ani. La numai 12 ani a devenit copil de trupă, iar la 18 ani, în 1941, a plecat voluntar pe front cu o unitate de cavalerie. A participat, timp de 4 ani, la luptele crâncene atât din Campania de Est, cât şi din cea de Vest. Rămas bun, veterane! Respect!” – este mesajul publicat joi dimineaţa, pe Facebook, de Ministerul Apărării Naţionale.

Generalul Marin Dragnea a fost salvat miraculos în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Generalul Dragnea a fost rănit la Stalingrad, fiind salvat de calul său, Mugurel. În decembrie 1942, a fost luat prizonier la Stalingrad, conform blogului armataromaniei.ro. În timpul bătăliei pentru eliberarea Oradiei Mari a suferit a fost din nou rănit grav şi a fost la un pas de a-şi pierde braţul stâng. În urma luptei, el a rămas un grad de invaliditate.

Veteranul de război a absolvit în anul 1943 Şcoala de Ofiţeri de Infanterie, iar după război Şcoala Superioară de Război (1952) şi Academia Superioară de Comandă şi Stat Major (1954).

„Generalul Marin Dragnea a slujit Armata României aproape 50 de ani, în multe garnizoane din ţară şi poartă cu mândrie 10 ordine de război româneşti, germane, ruseşti, cehoslovace, pentru fapte de vitejie în cel de-Al Doilea Război Mondial. După revoluţia din 1989, generalul a fost decorat cu ordine pentru merite deosebite de statul român, ceh, slovac, rus, francez, croat. De asemenea, pentru faptele de vitejie pe câmpul de luptă a fost decorat cu Steaua României, Coroana României, Virtutea Militară şi Bărbăţie şi Credinţă”, notează sursa citată.

Pe 27 decembrie 1989, Marin Dragnea a fondat Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, al cărei preşedinte a fost până în prezent.

Generalul Marin Dragnea s-a născut pe 30 mai 1923, în comuna Siliştea – Gumeşti (Teleorman).

Sursă articol și foto: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.