Comandantul forțelor aeriene suedeze, general-maior Mats Helgesson, a făcut recent un anunț îndrăzneț potrivit căruia avionul de luptă Saab Gripen E poate distruge o întreagă flotă de aeronave de vânătoare ruse, fără ca suedezii să mai aibă nevoie de tehnologia stealth (invizibilitate) extrem de costisitoare pe care se bazează atât de mult forțele aeriene ale SUA, scrie BulgarianMilitary.

„Gripen, în special modelul E, este conceput special pentru a distruge aeronave Sukhoi. Avem capabilitățile necesare”, a declarat Helgesson pentru portalul de știri finlandez Yle, la o prezentare în Finlanda, unde Suedia încearcă să exporte avioane de luptă.

Avioanele de producție rusă Sukhoi și-au câștigat statutul datorită abilității lor de a surclasa aeronavele de vânătoare americane în disputele aeriene și de a efectua manevre periculoase și spectaculoase, dar suedezii de la Gripen, se apare că au găsit antidotul.

Gripen nu este capabil să transporte o sarcină de luptă similară cu cea a aeronavelor ruse și nu beneficiază de tehnologia stealth. Avionul suedez nu este nici cel mai rapid, nici cel mai ieftin, dar are o capabilitate specială care o transformă într-un real adversar.

Justin Bronk, expert la Royal United Services Institute, a declarat pentru Business Insider, anul trecut, că la fel cum aeronava americană de atac A-10 Warthog „a fost proiectată în jurul armelor sale puternice”, Gripen a fost construit cu accent pe războiul electronic.

Aproape toate aeronavele moderne fac apel și la război electronic într-o anumită măsură, a spus Bronk, dar Gripen E se află deasupra tuturor.

„Cu câțiva ani în urmă, piloții Gripen, obosiți de ridiculizările din partea omologilor germani de pe aeronavele Typhoon, le-au demonstrat acestora capacitățile electronice, lucru care le-a dat mari bătăi de cap piloților germani”, a spus Bronk. Potrivit acestuia, unul dintre piloți de aeronave Gripen a fost capabil să se poziționeze pe aripa stângă a Typhoon-ului, fără ca acesta să fie detectat datorită sistemelor sale de bruiaj extrem de eficiente.

Sursă foto: defpost.com

4 COMENTARII

  1. Măsura adevăratelor calități ale tehnicii militare este certificată numai în luptă. La performanțe relativ asemănătoare primează calitatea personalului uman. Restul sunt numai date statistice tehnice cu care militarii se joacă pe hartă iar fabricanții încearcă să le impună potențialilor cumpărători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.