Shabtai Shavit, unul dintre cei mai longevivi directori ai agenției israeliene de spionaj – Mossad, a afirmat că nimeni nu va putea opri Iranul să dezvolte un arsenal nuclear și ar trebui să se concentreze în schimb să stabilească un mecanism de descurajare, scrie IntelNews.

Shavit, care acum are 80 de ani, a devenit directorul Mossad în 1989, sub conducerea Partidului Laburist a lui Yitzhak Rabin. A renunțat la funcție în 1996, fiind succedat de Danny Yatom.

Fostul director al Mossad a avut foarte puține intervenții publice de la pensionarea sa. Dar la începutul acestei luni, acesta i-a acordat un interviu lui David Horovitz, redactor și fondator al ziarului The Times of Israel.

În interviu, Shabtai Shavit este extrem de critic față de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, pe care îl acuză că „nu ia decizii în calitate de om de stat”. Sub conducerea lui Netanyahu, spune Shavit, Israelul traversează „printre cele mai rele decenii ale sale” la nivel internațional, cu excepția relației cu SUA. Dar această alianță este, de asemenea, pusă sub semnul întrebării, deoarece realegerea președintelui Donald Trump în noiembrie – o perspectivă pe care Shavit numește „o catastrofă pentru Statele Unite și pentru întreaga lume” – este îndoielnică.

În ceea ce privește problema Iranului, fostul lider al Mossad spune că este obligat să vorbească, nu ca politician sau persoană publică, ci ca un ofițer de informații și, prin urmare, ia în calcul cel mai prost scenariu posibil pentru Israel.

El susține că cel mai rău scenariu este acela în care Teheran va refuza să-și abandoneze ambiția de a dezvolta un arsenal nuclear. Dacă Iranul decide să urmărească acest obiectiv cu toate eforturile, ar fi foarte dificil, chiar imposibil, ca Israelul să oprească acest demers. Totuși, Israelul ar putea acționa prin descurajare împotriva Iranului în ceea ce privește folosirea unei arme nucleare, susține el.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, Israelul trebuie mai întâi să recunoască faptul că principiul iranian în această poveste nu este neapărat „vreau să am o bombă pentru a o arunca în Tel Aviv”, spune Shavit. Dimpotrivă, logica sa principal este să-și crească „influența și statutul” în regiune, în principal față de Arabia Saudită, Turcia și Israel. În plus, regimul din Teheran încearcă să dezvolte arme nucleare pentru a obține ceea ce Shavit numește „imunitate” în urma unui potențial atac militar al SUA.

Israelul poate contracara amenințarea nucleară iraniană, convingându-i pe iranieni că „Iranul va înceta să existe” dacă decide să folosească arsenalul său nuclear, explică fostul șef al Mossad. Această politică de descurajare poate fi exercitată indiferent dacă clericii rămân în funcție la Teheran sau dacă sunt îndepărtați de la putere de către Corpul Gărzii Revoluționare Islamice – scenariu despre care Shavit crede că se poate materializa.

Sursă foto: timesofisrael.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.