Un tribunal din Austria l-a găsit vinovat de spionaj în favoarea Rusiei pe un colonel în rezervă, acesta fiind condamnat la trei ani de închisoare și eliberat ulterior, în urma unui proces ce s-a desfășurat cu ușile închise, scrie Reuters.

Învinuitul în vârstă de 71 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost arestat în noiembrie 2018, după ce s-a retras din activitate. Ministerul Apărării din Austria a declarat la momentul respectiv că arestarea a avut loc după informații ce au fost furnizate guvernului austriac de o agenție europeană de informații dintr-o țară parteneră.

Se pare că ofițerul a îndeplinit misiuni de menținere a păcii în Înălțimile Golan și Cipru înainte de a fi detașat la unul dintre cele două sedii ale forțelor armate austriece, situate în vestul orașului Salzburg. În acea perioadă, spun procurorii, colonelul a început să spioneze pentru Rusia. Începând cu 1992, a fost în contact regulat cu ofițerul său coordonator rus, pe numele său „Yuri”.

Ulterior, „Yuri” a fost identificat de autoritățile austriece drept Igor Egorovici Zaytsev, care este presupus ofițer de informații al Direcției Generale de Informații, din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU). Guvernul austriac a emis un mandat internațional de arestare pentru un Zaytsev.

Zaytsev l-ar fi instruit pe colonelul austriac privind utilizarea de „echipamente sofisticate”, potrivit procurorului austriac, pe care le folosea pentru a comunica informații clasificate către Moscova. Se crede că a dat informații despre Rusia cu privire la o serie de sisteme de arme utilizate de forțele austriece, precum și detaliile personale ale ofițerilor de rang înalt din armata austriacă. Presa a raportat inițial că spionul a fost plătit cu aproape 350.000 de dolari pentru serviciile sale față de Rusia.

În timpul procesului său, ofițerul a recunoscut că a primit sume de bani de la ruși pentru a furniza informații. Dar el a susținut că informațiile pe care le-a oferit erau deja disponibile publicului. Echipa sa de avocați a comparat rolul său cu cel de „corespondent străin” pentru un serviciu de știri. Cu toate acestea, instanța nu a acceptat acest argument, iar marți (09.06.2020) l-a condamnat pe colonel la trei ani de închisoare.

La scurt timp după condamnarea sa, inculpatul a fost eliberat condiționat, după ce instanța a luat în calcul cele 18 luni pe care le-a petrecut după gratii, de la arestarea sa, ca parte a pedepsei sale cu închisoarea.

Sursă foto: theguardian.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.