Partenerul comercial preferat al Japoniei

În perioada de dezvoltare a companiilor japoneze din industria auto-moto, electronică și a industriilor grele, acestea au „profitat” de prețurile scăzute de producție chineze. Astăzi, puterea de cumpărare a clasei mijlocii emergente din China este o atracție majoră pentru companiile japoneze. Nu este de mirare că în acest context Beijingul a devenit cel mai important partener comercial al Japoniei.

Comerțul a crescut de la 1 miliard de dolari, la aproximativ 317 miliarde de dolari în decurs de 45 de ani și reprezintă peste 20% din comerțul total al Japoniei. Statul nipon este, totodată, al treilea cel mai mare partener comercial al chinezilor. Acordul privind realizarea de parteneriate economice încheiat recent de 15 state din regiune, printre care și cele două, nu reprezintă decât un nou pas pentru închegarea și mai puternică a relațiilor economice pe axa Beijing-Tokyo.

Turiștii și imigranții chinezi

Comerțul cu servicii din Japonia se află într-un moment de boom al turiștilor, fapt ce a permis ca cifra acestora să crească în decurs de 10 ani (2008-2018) de la 8 la 31 de milioane, cetățenii chinezi fiind cel mai numeros grup de vizitatori.

În 2018, 8,4 milioane de turiști chinezi au călătorit în Japonia, unde au cheltuit o sumă totală de 13 miliarde de dolari, reprezentând aproape 35% din totalul cheltuielilor făcute de vizitatori străini.

Japonia a cunoscut, de asemenea, o creștere masivă a studenților străini din toate colțurile lumii, aproape jumătate dintre aceștia fiind chinezi. O poveste similară întâlnim în situația imigranților.

Reorientarea economiei nipone către China reprezintă o schimbare de paradigmă. Din 1945, până în anii ’70, când Republica Populară Chineză a fost în sfârșit recunoscută de SUA și Japonia, Washingtonul a oprit administrația de la Tokyo să facă afaceri cu Beijingul. Alianța SUA-Japonia pe componenta de securitate a oferit americanilor posibilitatea de a exercita o puternică influență asupra politicii externe japoneze, iar exporturile Japoniei au fost astfel direcționate către piețele nord-americane.

Nu putem spune că Japonia se îndepărtează de SUA și se apropie de China – SUA a fost mult timp un garant al securității nipone, iar Japonia se simte confortabil în poziția de aliat al Washingtonului. Relația China-Japonia încă are multe cicatrici ale istoriei nu foarte îndepărtate, iar Japonia pare să fie îngrijorată de înarmarea masivă a armatei chineze și de comportamentul uneori agresiv din Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est.

Ambele state s-au dezvoltat puternic în ultimele decenii, atât din punct de vedere economic și politic, cât și pe zona militară. Japonia capătă un rol din ce în ce mai independent în regiunea Pacificului, iar China este un adevărat competitor al SUA și al Federației Ruse.

Sursă foto: nationalreview.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.