Comandamentul forțelor pentru operații speciale este structura care asigură și generează componenta specializată, de reacție rapidă, de nivel strategic, cu structuri terestre, navale și aeriene dedicate, instruită și dotată pentru executarea misiunilor de cercetare specială, acțiunilor directe, de asistență militară și neconvențională, precum și misiuni complementare acestora, pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, în condițiile legii, independent sau împreună cu forțele speciale ale coalițiilor și alianțelor din care România este parte.

https://youtu.be/qP_J4rDD5QQ

Cele cinci adevăruri despre FOS

Forţele pentru Operaţii Speciale sunt unităţile de elită din orice structură militară de tip NATO. Modul de acţiune al acestor unităţi derivă din „Cele cinci adevăruri despre FOS”, un ghid de bază al bunelor practici pus la punct de  militari.

În primul rând, „Oamenii sunt mai importanţi decât tehnologia”. Nici măcar cea mai bună tehnologie existentă în prezent nu poate înlocui o echipă de FOS înalt calificată, echipată corespunzător şi închegată.

Apoi, „Calitatea este mai importantă decât cantitatea” – Un număr mic de operatori, selecţionaţi cu atenţie, bine instruiţi, bine conduşi în luptă, este de preferat unui număr mare de militari mediocru pregătiţi.

Totodată, în respectivul ghid se mai arată că „FOS nu pot fi produse în masă”. Şi asta pentru că atingerea nivelului de profesionalism necesar îndeplinirii în bune condiţii a misiunilor dificile pe care le presupun operaţiile speciale necesită ani buni de instruire.

În fine, ultimele două adevăruri din ghid sunt „FOS competente nu pot fi produse după ce criza a avut loc deja” şi „Majoritatea operaţiilor speciale necesită sprijinul forţelor convenţionale, altele decât FOS”.

Cum devi operator al FSO

Călătoria spre a deveni un operator al Forțelor pentru Operații Speciale nu este ușoară.

Drumul este presărat cu exerciţii riguroase de formare menite să îi elimine pe aceia care nu pot face faţă standardelor exigente.

Cursurile de operator FOS durează 11 luni iar candidații vor deveni oficial membri ai Forțelor pentru Operații Speciale în momentul în care vor primi beretele verzi, cuțitul SICA și insigna Forțelor Speciale.

Cuțitul SICA a fost o armă simbolică a dacilor. Cuțitul are o forma curbată, cu un singur tăiş, aflat pe partea concavă a lamei, cu o putere mare de penetrare dată de vârful ascuţit şi lama prelungă, amplificându-se astfel efectele acţiunii de secţionare sau înjunghiere.

Când alegi să devii operator al Forțelor pentru Operații Speciale ești introdus automat într-o nouă cultură. Nu mai poate fi vorba doar de un loc de muncă sau o carieră. Luptătorii din cadrul forțelor speciale reprezintă o componentă specializată de intervenție discretă și rapidă a Armatei României, destinată să asigure cu precizie o gamă largă de misiuni cu particularități deosebite.

Militarii forțelor speciale sunt în același timp parașutiști, scafandri, alpiniști, capabili să facă față oricărei situații deosebite și să îndeplinească o varietate de misiuni precum acțiunile directe, cercetare specială, contraterirosm, căutare și salvare în luptă, culegere de informații și multe altele.

În cadrul unei emisiuni Pro Patria din acest an, emisiune destinată Armatei și prezentată la TVR sub egida MApN, general-maior Dacian-Tiberiu Șerban, comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, a sublinit că luptătorii FOS au o responsabilitate sacră: își pun viața în slujba țării și poporului român.

De asemenea, locotenent-colonelul Grigore Ungureanu, comandantul Batalionului 53 Comando, a afirmat: ”Nu îl căutăm pe John Rambo. Militarul FOS Comando e cu totul altfel. Căutăm militari cu potențial de a deveni operatori FOS care să lucreze în echipă. Pentru noi foarte importantă este echipa. Nu putem realiza misiunile individual. Aceste misiuni sunt foarte rare. De cele mai multe ori lucrăm în echipă”.

Cele mai temute forţe speciale din lume

Deşi este dificil să faci diferenţa între ele, există câteva unităţi care se deosebesc de altele prin istoricul lor şi prin teama pe care o insuflă adversarilor, de exemplu:

Grupul Special de Servicii din Pakistan (SSG), cunoscut şi ca “Black Storks” (Berzele Negre), din cauza comandourilor cu feţele acoperite.

Unitatea Spaniolă de Operaţiuni Speciale sau “Naval Special Warfare Force”, după cum a devenit cunoscută din anul 2009, a fost una dintre cele mai respectate forţe speciale armate din Europa. Fondată iniţial ca fiind o unitate care făcea voluntariat sub numele de Amphibious Climbing Company în 1952, a urmat ulterior exemplul Serviciului Special Aerian al Marii Britanii prin care a devenit o forţă de luptă de elită.

Russian Alpha Group este de asemenea una dintre cele mai cunoscute forţe speciale de luptă din lume. Această elită antiterorism a fost create de către KGB în 1974 şi a rămas sub conducerea omologului său de azi, FSB.

Grupul  Naţional de Intervenţie al Jandarmeriei din Franţa (GIGN), format din 200 de oameni intens antrenaţi să intervină în situaţiile de luare de ostatici. Reprezentanţii grupului susţin că au eliberat peste 600 de persoane din 1973, anul în care s-a format acesta. 

Israel’s Sayeret Matkal este o altă unitate de elită din lume. Principalul său scop este de a colecta  informaţii, iar de cele mai multe ori operează chiar în spatele liniilor inamice. Pe parcursul taberei de selecţie (Gibbush) potenţialii recruţi îndură exerciţii dure de antrenament în timp ce sunt monitorizaţi în permanenţă de cadrele medicale şi de psihologii de pe margine. Doar cei mai buni dintre ei ajung să facă parte din această echipă.

Pentru a te alătura echipei de luptători US Navy SEAL trebuie să fii capabil să faci minimum 42 de flotări în două minute, 50 de abdomene în două minute şi  să alergi 2,4 km în 11 minute. Iar aceşti paşi sunt parcurşi înaintea începerii adevăratului antrenament.

Unitatea de combatere a terorismului, Delta Force, fondată în 1970, are reguli de confidenţialitate stricte şi dure pentru candidaţi. La un moment dat, fostul operator Delta Paul Howe a spus că doar 12 sau 14 recruţi se califică în această armată din 240 de persoane supuse la teste.

Printre cele mai temute trupe speciale se află Serviciile britanice SAS, care datează din 1941. Această unitate a fost gândită ca fiind unitatea “originală” de forţe speciale care a inspirat şi altele din jurul lumii. Insigna serviciilor poartă celebra frază “Cine îndrăzneşte câştigă”.

Sursă foto: Facebook/ Forțele pentru Operații Speciale Române

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.