Scafandri-geniști din cadrul forțelor navale poloneze au început luni (12.10.20200) o operațiune de neutralizare a uneia dintre cele mai mari bombe din timpul celui de-al doilea război mondial, descoperită pe fundul unui canal de navigația la Swinoujscie, pe țărmul Mării Baltice, relatyează AFP, citat de Adevărul.

Denumit Tallboy, dispozitivul de peste cinci tone a fost lansat de o aeronavă britanică în aprilie 1945, într-un raid al cărei ținte era un crucișător german. Bomba a fost localizată anul trecut în timpul dragării căii de acces în portul Szczecin, în nord-vestul Poloniei.

„Este o premieră mondială. Nimeni nu a neutralizat niciodată un Tallboy atât de bine conservat, care zace pe fundul mării”, a declarat Grzegorz Lewandowski, un purtător de cuvânt al flotilei apărării de coastă poloneze, staționată la Swinoujscie.

Operațiunea ar putea dura până la 5 zile, potrivit forțelor navale poloneze, iar, pentru a asigura siguranța celor din proximitate, aproximativ 750 de riverani din zonă au fost îndemnați să își părăsească domiciliul pe timpul zilei. De asemenea, pe timpul operațiunii, circulația și traficul maritim vor fi oprite în acest oraș portuar.

Sursă foto: ww2today.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.